JAK DŁUGO GOTOWAĆ?

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia kotów.

Moderatorzy: Robert A., Jarek

777temida
Posty: 56
Rejestracja: 02 września 2011, 09:50

05 września 2011, 12:00

Kurczaka, jego podroby, wieprzowinę i warzywa np. marchew dla kota?
tinka1

05 września 2011, 12:12

do miękkości chyba normalne
vivinn
Posty: 60
Rejestracja: 28 sierpnia 2009, 22:39

05 września 2011, 12:49

Wieprzowiny nie dawać, drobiu nie gotować (po co?), marchew, jak powyżej, do miękkości ;)
Gość

01 października 2011, 08:26

Surowa wieprzowina jest niebezpieczna dla kotów. Ugotowana, do miękkości, nietłusta od czasu do czasu na pewno nie zaszkodzi (uczula mniej niż kurczak).
Drób jeśli surowy, to koniecznie sparzony wrzątkiem (koty są podatne na salmonellę).
Marchew rozgotowana, w niewielkich ilościach.
Agnieszka7714
Posty: 34
Rejestracja: 08 września 2011, 09:42

05 października 2011, 11:54

Pamiętaj, że surowe mięso jakie by nie było, zawsze musi zostać najpierw przemrożone. Po rozmrożeniu i dojściu do temperatury pokojowej można podać kotku. Dobrze jest podawać większe kawałeczki np 1 cm paski aby kotek gryząc oczyszczał ząbki.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Posty: 13055
Rejestracja: 29 września 2004, 14:43
Kontakt:

05 października 2011, 12:18

a co ma celu mrożenie przes spożyciem mięsa? Już raz o tym pisaliśmy.
Piuma
Posty: 99
Rejestracja: 07 sierpnia 2011, 18:51

05 października 2011, 15:05

O własnie, doktorze, nie mogę znależć , moglby Pan jeszcze raz o tym przemrażaniu napisać ?

Moje koty dostaja mięso surowe - serca wwolowe, indyka. gotuje im tylko watrobke i rybe.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Posty: 13055
Rejestracja: 29 września 2004, 14:43
Kontakt:

06 października 2011, 13:50

nie ma to jakiegoś wielkiego wpływu na "odkażenie mięsa" . Niskie temperatury konserwują więle mikroorganizmów i po rozmnożeniu normalnie się namnażają. To tak samo jak i przetrwalniki i jaja pasożytów.
Piuma
Posty: 99
Rejestracja: 07 sierpnia 2011, 18:51

06 października 2011, 17:37

Bardzo dziekuję :)
Awatar użytkownika
Esme
Posty: 882
Rejestracja: 14 marca 2008, 19:53
Lokalizacja: Świnoujście

11 października 2011, 20:02

Może ktoś mi wyjaśni, jak jest faktycznie z tą wieprzowiną :?: W gotowych mokrych karmach występuje, bo poddawana jest odpowiedniej technologii. Tak mi powiedziała p. doktor wet. prowadząca sklep. Słyszałam, że kupionej w ludzkim sklepie podobno nie można nawet gotowanej, bo nie jest przebadana pod kątem choroby Aujeszky,ego, a gotowanie nie eliminuje zagrożenia. To jak jest faktycznie :?: :roll:
Awatar użytkownika
sunshain
Posty: 426
Rejestracja: 05 grudnia 2008, 14:53

12 października 2011, 14:08

Esme pisze:Może ktoś mi wyjaśni, jak jest faktycznie z tą wieprzowiną :?: W gotowych mokrych karmach występuje, bo poddawana jest odpowiedniej technologii. Tak mi powiedziała p. doktor wet. prowadząca sklep. Słyszałam, że kupionej w ludzkim sklepie podobno nie można nawet gotowanej, bo nie jest przebadana pod kątem choroby Aujeszky,ego, a gotowanie nie eliminuje zagrożenia. To jak jest faktycznie :?: :roll:
chodzi o chorobę aujeszkyego

http://www.google.pl/#hl=pl&sa=X&ei=94K ... 66&bih=624

Polska nie jest uważana za kraj wolny od niej stąd wdrozono narodowy plan zwalczania i do xxxx roku ma jej nie być .... niby (jak wiadomo były cięcia budżetowe)

w karmach wieprzowy jest tłuszcz bo jest najtańszy ale zgodnie z przepisami producent bedzie musiał podawać dokładny skład a nie pisac np. tłuszcz zwierzęcy
KrakVet.pl
Posty: 551
Rejestracja: 16 grudnia 2020, 13:31

25 sierpnia 2022, 15:47

Cześć!
Sposób karmienia psa ma ogromne znaczenie. Dlatego musisz wiedzieć, że należy to dobrze przygotować. Zastanawiasz się jak? Brakuje Ci wiedzy na ten temat? Jeśli tak, możesz sięgnąć na naszego bloga. W poradniku znajdziesz informacje, z których dowiesz się, jak zaplanować dietę, aby wspierała ona zwierzaka w codziennym funkcjonowaniu.
https://www.krakvet.pl/artykuly/dieta-z ... n-zdrowia/

KrakVet.pl
ODPOWIEDZ
  • Informacje
  • Kto jest online

    Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość