Proszę o interpretację wynikow

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy: Robert A., Jarek

ODPOWIEDZ
papumek88
Posty: 1
Rejestracja: 05 września 2019, 13:21

07 września 2019, 14:54

Dzień dobry!Proszę o interpretację wyników:Pies sznaucer miniatura 13 lat.Od 3 tyg osłabienie,brak apetytu.Od roku pogłębiające się drżenie i słabość tylnych łap.Przez 3 tyg.schudł 2 kg.Jadł karmę trzustkową,niestety zupełnie ją odrzucił.Je ryż,warzywa i mięsko.Ogolnie słabo je.Wyniki:Amyl.,2500,lipaza 1244,Bym 112,kreat.2,4 Alt 369.Chora wątroba,trzysta i nerki?Co robić(ma kroplowki,leki)nic się nie poprawia.Jakie rokowanie?Bardzo będę wdzięczna za odpowiedź.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Posty: 12956
Rejestracja: 29 września 2004, 14:43
Kontakt:

25 września 2019, 10:48

Piesek potrzebuje porządnego leczenia i odpowiedniej dieto terapii. Powinien mieć wykonane bardzo dokładnie usg jamy brzusznej i jej narządów.
Lekarz weterynarii Jarosław Orzeł - specjalista chorób psów i kotów, specjalista chirurg,specjalista radiolog.


http://www,krakvet.eu
kobieta13
Posty: 1
Rejestracja: 10 października 2019, 15:11

10 października 2019, 16:52

Witam
13 letnia Suka owczarka niemieckiego po sterylizacji, waga 29 kg, nawracające przewlekłe wodniste biegunki, spadek masy ciała przy dużym apetycie. Wykonano badania poszerzone o panel gastryczny. Morfologia podstawowa ok bez większych odchyleń.
Albuminy 35,8 ( norma 25,0-44,0)
ALT (GPT) 121,2 (norma 1,00-80,00)
alfa-Amylaza 564,0 (n 10,0 -1650,0)
AP fosfataza alkaliczna 489,0 ( n 1,00-141,0)
AST (GOT) 32,3 (n 1,00-76,0)
białko całkowite 69,6 ( n 54,0-75,0)
Bilirubina całkowita 3,26 (n 0,010-4,60)
cholesterol 1,98 (n 3,10-8,60)
GLDH 45,6 (n 0,010-10,6)
GGTP 1,00 ( n 0,010-7,00)
Kreatynina 89,1 ( n 35,0-132,0)
LDH 29,7 ( n 105,0-1680,0)
Mocznik 3,07 ( n 3,30-8,30)
Potas 5,89 ( n 3,50- 5,10)
Globuliny 33,8 ( n 18,0-45,0)
Fruktozamina 188,9 ( n 225,0-365,0)
Lipaza (DGGR) 20,5 (n 0,100-200,0)
oraz T4 <0,50 (n 1,50-4,50)

Wykonano USG jamy brzusznej.
Nerki i pęcherz moczowy ok.
Śledziona hiperechogenna w stosunku do wątroby, miąższ homoechogenny, wielkość narządu prawidłowa. Torebka cienka hiperechogenna. Naczynia prawidłowe.
Wątroba strukturze heteroechogenicznej, hipoechogenna w stosunku do śledziony. Kształt płatów nieprawidłowy, brzegi płatów morowatego kształtu.
Przewód pokarmowy
Żołądek wypełniony hiperechogenną treścią, błona śluzowa nieznacznie pogrubiała. Dwunastnica normoechogenna o prawidłowym przebiegu. Jelita normoechogenne, odcinkowo obecność gazu w jelitach. Węzły chłonne krezkowe o prawidłowej wielkości, normoechogenne.
USG wykonano dwukrotnie w pierwszym badaniu nie można było postawić wyniku ze względu na bardzo dużą obecność gazów. Pies przed drugim badaniem brał Espumissan.

Czy głównym winowajcą biegunek jest wątroba, trzustka czy źle funkcjonujące jelita? Lekarz zasugerował aby skupić się na odżywianiu, dlatego powoli przechodzimy na karmę weterynaryjną Royal . Jaki rodzaj karmy powinnam podawać?
Chciałabym zawalczyć jeszcze trochę o jej wątrobę, chociaż wyniki są złe. Suka przyjmuje Hepatiale forte 1 tabl, AmylaDol prze każdym posiłkiem ( ostatnio jadła gotowany ryż z wołowiną, przez większość życia była na karmie Purina ryż z jagnięciną), leki na tarczycę, oraz na razie Fortiflorę 1 saszetkę + Bio Protect 1 kaps. + Probiotyk Dolvit 2 tabl.
Czy osłona wątroby i próba regeneracji jest wystarczająca? Czy mogę po posiłku podawać jej Sylimarol np. 3 razy dziennie po 35 mg?
Myślałam nad podniesieniem u niej odporności stąd pytanie: czy odbudowa flory bakteryjnej za pomocą probiotyków wystarczy? Jeden z nich zawiera Beta glukan. Czytałam o podobnym działaniu laktoferyny. Czy można by ją włączyć i w jakim preparacie?
Na razie stolce nie są luźne ale w powłoce ze śluzu,. Pies jest na antybiotyku osłonowo po zabiegu usunięcia dwóch zmian skórnych typu kaszak. Czy nie za dużo tych leków?
Bardzo dziękuję za podpowiedź w kierunku leczenia którego organu powinnam bardziej się skupić. A może prowadzić wspomaganie jelit, trzustki i wątroby równocześnie plus dietoterapia?
ODPOWIEDZ