Tydzień Weganizmu 2010

Masz zwierzaczki do sprzedania?? Chcesz kupić pupilka?? Przedstaw tutaj swoją ofertę!

Moderatorzy: Robert A., Jarek, Marek

ODPOWIEDZ
Adam Gac
Kontakt:

27 maja 2010, 00:49

Program Tygodnia Weganizmu

w Warszawie

31 maja - 6 czerwca 2010

Więcej informacji o każdej z imprez znajdziecie na stronie http://www.wegetydzien.pl/program.php

Chcemy pokazać polskiemu światu medycznemu i opinii publicznej, że weganizm jako dieta jest odpowiedni na każdym etapie życia, dlatego zorganizujemy konferencję prasową i wykład w Centrum Zdrowia Dziecka. Chcemy pokazać, że zainteresowanie prawami zwierząt nie oznacza lekceważenia praw człowieka, dlatego zorganizujemy debaty i wykłady na temat sprawiedliwego handlu i praw kobiet. Chcemy pokazać, że weganizm nie jest wyrzeczeniem, a smaczną i praktyczną dietą, dlatego zorganizujemy pokaz gotowania i wspólne wegańskie grillowanie. Dodatkowo, dzięki sponsorom rzeczowym - firmie Orico i Wydawnictwu Znak, zorganizujemy loterie i konkurs z nagrodami.

31 maja (poniedziałek)

Happening rozpoczynający Tydzień Weganizmu

1 czerwca (wtorek)

- Grillujemy po wegańsku w Dobrej Karmie

- Loteria fantowa (każdy los wygrywa: wegańskie produkty spożywcze Orico)

Czas: od godz. 17:00 do utraty a) tchu b) jedzenia

Miejsce: klub Dobra Karma ul. Górczewska 67

Wstęp wolny, Empatia funduje jedzenie

__

2 czerwca(środa)

- Konferencja prasowa towarzysząca publikacji polskiego tłumaczenia "Stanowiska Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetyków w sprawie diet wegetariańskich"

- Wykład Małgorzaty Desmond „Czy dieta wegańska ma oparcie w nauce?”

Czas: godz. 14:00

Miejsce: Centrum Zdrowia Dziecka, Aleja Dzieci Polskich 20

Wstęp wolny (ilość miejsc ograniczona)

Rezerwacje: rezerwacja@empatia.pl

__

4 czerwca (piątek)

- Wykład "Czym jest sprawiedliwy handel"

- Panel dyskusyjny "Prawa zwierząt a sprawiedliwy handel"

Czas: godz. 17:00

Miejsce: klub Plan B, Aleja Wyzwolenia 18 (wejście od Placu Zbawiciela)

Wstęp wolny

Na początku podczas wykładu dowiemy się czym jest sprawiedliwy handel. Będziecie mogli spotkać się z ludźmi, którzy zajmują się tym problemem i działają w Koalicji Sprawiedliwego Handlu. Po wykładzie rozpoczniemy dyskusję i postaramy się znaleźć odpowiedź na pytanie, czy handel nie uwzględniający interesów zwierząt może nosić miano sprawiedliwego.

__

5 czerwca (sobota)

- Wykład "Sufrażystki wegetarianki" - Dobrusia Karbowiak

- Panel dyskusyjny "Feminizm a prawa zwierząt"

Miejsce: Nowy Wspaniały Świat (Krytyka Polityczna), ul. Nowy Świat 63

Wstęp wolny

__

6 czerwca (niedziela)

- Pokaz wegańskiego gotowania w wykonaniu Joli Słomy i Mirka Trymbulaka

- Degustacja

Czas: godz. 16:00

Miejsce: Kępa Cafe, ul. Finlandzka 12a

Wstęp wolny

Głodomory i odkrywcy przybywajcie!
isabelle30

27 maja 2010, 14:17

Nie chce byc zlosliwa, ale zawsze mnie interesowalo czy nie jecie takze jajek, mleka, serow, masla? W jaki spsob pokrywacie zapotrzebowanie rosnacego dziecka na wszystkie skladniki pokarmowe?

I to co najwazniejsze, rozumiem ze nosicie buty tylko plastykowe, lub szmaciane? to samo dotyczy paskow, torebek damskich, paskow przy zegarkach, z kosmetykow pozostaje tez niewiele...

Czy moge prosic o wyjasnienie?
Adam Gac
Kontakt:

31 maja 2010, 13:48

isabelle30 pisze:Nie chce byc zlosliwa, ale zawsze mnie interesowalo czy nie jecie takze jajek, mleka, serow, masla?
Jajek, nie jemy. Mleko pijemy ale sojowe ( najczęściej) lub też ( rzadziej) ryżowe, owsiane, ewentualnie zrobione z orzechów.
Z serów jadamy różne odmiany tofu. Ostatnio na rynku pojawiły się także twarde sery wegańskie. Niedawno kupiłem też produkt całkowicie roślinny smakujący bardzo podobnie jak masło z mleka krowiego.
polecam sklepy:

isabelle30 pisze: W jaki spsob pokrywacie zapotrzebowanie rosnacego dziecka na wszystkie skladniki pokarmowe?
Świetne pytanie. Jeżeli mieszka Pani w Warszawie, lub niedaleko to serdecznie zapraszam na tę imprezę:

2 czerwca(środa)

- Konferencja prasowa towarzysząca publikacji polskiego tłumaczenia "Stanowiska Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetyków w sprawie diet wegetariańskich"

- Wykład Małgorzaty Desmond „Czy dieta wegańska ma oparcie w nauce?”

Miejsce: Centrum Zdrowia Dziecka, Aleja Dzieci Polskich 20

Wstęp wolny (ilość miejsc ograniczona)

Rezerwacje: rezerwacja@empatia.pl
isabelle30 pisze: I to co najwazniejsze, rozumiem ze nosicie buty tylko plastykowe, lub szmaciane? to samo dotyczy paskow, torebek damskich, paskow przy zegarkach, z kosmetykow pozostaje tez niewiele...
Nie ukrywam, że wybór życia wolnego od okrucieństwa wobec zwierząt czyli weganizmu wiąże się w dzisiejszych czasach z pewnymi trudnościami, szczególnie w Polsce. To prawda, że wybór obuwia oraz innych artykułów weganie mają znacznie bardziej ograniczony niż osoby, którym zakup wyrobów ze skóry zwierząt nie przeszkadza. Podobnie jest z kosmetykami.
Pozwolę sobie zaprosić Panią na nasze forum Stowarzyszenia Empatia do wątku poświęconego tematowi kosmetyków:
http://forum.empatia.pl/viewtopic.php?f ... =kosmetyki

pozdrawiam,
--
Adam
lexie_

31 maja 2010, 18:45

Wprawdzie ja jestem wegetarianką a nie weganką, ale popieram wszystkie akcje mające na celu uzmysłowić ludziom jak łatwo jest zrezygnować z diety która niesie ze sobą tyle okrucieństwa. Staram się unikać skórzanych wyrobów ale niestety w Polsce to ciągle bardzo trudne jeśli chce się kupić coś dobrej jakości, bardzo zazdroszczę Anglikom i Amerykanom którzy mogą kupić dobrej jakości buty albo torebki wykonane ze skóry ekologicznej. Takie akcje nawet jeśli nie namówią kogoś do zmiany diety to może przynajmniej zwrócą uwagę na warunki w jakich trzymane są i zabijane zwierzęta.
isabelle30

02 czerwca 2010, 15:04

Adam, moje 7 letnie dziecko w tej chwili jest na przymusowej diecie bezglutenowej + bezkrowiej. Nie powiem zeby jej produkty zastepujace mleko w jakiejkolwiek postaci sluzyly, niestety i walory smakowe i wartosci odzywcze pozostawiaja wiele do zyczenia, sklad - lista substancji chemicznych - to pozostawiam wogole bez komentarza.

ps. nie istnieja buty dobrej jakosci nie bedace obuwiem skorzanym....a skora ekologiczna jest ekologiczna tylko z nazwy - jej produkcja pociaga za soba masakre srodowiska naturalnego.

jestem przeciwniczka okrucienstwa wobec zwierzat w jakiejkolwiek postaci, ale jedzenie jajek czy picie mleka nie wiaze sie z okrucienstwem wobec zwierzat o ile zapewni im sie godziwe warunki zycia, swinie zabic takze mozna w humanitarny sposob. i o to nalezy "bic piane" a nie o to by ludzie ruinowali swoje zdrowie jedzac wylacznie rosliny bo nie sa trawozercami ....
lexie_

04 czerwca 2010, 16:17

A teraz isabelle to akurat wygadujesz bzdury.
Po pierwsze istnieją buty, torby i inne wyroby dobrej jakości wykonane ze skóry ekologicznej, choćby te które swoim nazwiskiem sygnowała Natalie Portman. Może nigdy na taki produkt nie trafiłaś ale to jeszcze nie oznacza że on nie istnieje. Mam rodzinę w USA i wielokrotnie dostawałam od nich torebki i buty ze skóry ekologicznej i były tak samo wytrzymałe i wygodne jak wykonane ze zwykłej skóry.
Druga sprawa "a nie o to by ludzie ruinowali swoje zdrowie jedzac wylacznie rosliny bo nie sa trawozercami ...." to zdanie pokazuje po prostu Twoją ignorancję. Osoby na zrównoważonej diecie wegetariańskiej/wegańskiej są zdrowsze, dłużej żyją, lepiej się czują i lepiej wyglądają. I to nie są moje odczucia tylko wyniki niejednokrotnie przeprowadzanych badań. Nikt Tobie na wegetarianizm/weganizm nie każe przechodzić ale nie wypowiadaj się o sprawach o których najwyraźniej nie masz pojęcia. To że Twojemu dziecku nie smakują produkty bezglutenowe (gluten to akurat mieszanina białek roślinnych ale pomijam) i bez zawartości białka mleka krowiego w żaden sposób nie świadczy o tym że dieta wegańska jest zła, raczej że dziecko było przyzwyczajone do czegoś innego lub że potrawy są w zły sposób przyrządzane. Lista substancji chemicznych? A co gluten, białko mleka krowiego nie są substancjami chemicznymi? Niedawno były przeprowadzone szerokie badania nt mleka krowiego i odpowiedziano na bardzo proste pytanie "dla kogo zdrowe jest mleko krów?": dla cieląt.
Nikt Cie nie zmusza do zmiany poglądów ale nie rozpowiadaj czegoś co nie jest prawdą.
A już trochę poza tematem to jestem studentką medycyny i przeraża mnie świadomość społeczeństwa na temat tematów zdrowotnych i twierdzenie że dieta wegańska "rujnuje zdrowie"
sszymek

29 stycznia 2021, 17:20

Sprawdź https://vegesklep.pl/sklep/pl/
ODPOWIEDZ
  • Informacje