Wklejanie zdjęć, avatary i inne przydatne podpowiedzi

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy: Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
ania1985
Posty: 1107
Rejestracja: 28 października 2007, 08:48
Lokalizacja: Kielce

25 grudnia 2007, 17:38

Bardzo fajnie ze zalozylas ten temat:) Sprobuje po raz kolejny za Twoja instrukcją powklejać te fotki, bo aż mi wstyd , że taka ciemna jestem w tym wypadku..chociaz korzystam z netu pare dobrych lat, to z tym imageshack w ogole sobie nie radze, zaciełam sie i nie wiem o co chodzi. mam tam swoją fotke,ale nie widze zadnego host it w gornej pomaranczowej ramce ( chyba ze chodzi o inna), nie widze możliwosci wyboru rozmiaru zdjecia...chyba cos ze mna nie tak...wiec gdybyś rzeczywiście znalała kiedyś czas, sprobowac cos wkleic z fotosika, to bylo by fajnie. ten przynajmniej jest po polsku. jesli chodzi o fotosik, to kopiowalam link między img, i na forum pojawiał się ten sam link a nie zdjęcie.
Awatar użytkownika
Amika
Posty: 1707
Rejestracja: 26 listopada 2006, 20:24
Lokalizacja: Chełm

25 grudnia 2007, 20:36

Aniu może te zdjęcia Ci pomogą, najważniejsze pkt zostały zaznaczone.
Dodam, że to starsza wersja stronki i niektóre szczegóły graficzne są teraz trochę inne, ale to nie ma znaczenia.

1. Tu wybieranie zdjęcia i formatu:


Obrazek

Po zatwierdzeniu "Host It" czekasz aż pokażą się linki (patrz poniższe zdjęcie)

.................................................................................................................................................................

2. Tu wybieranie linków do wklejenia na forum:
Korzystałam z opisanego już zdjęcia z innego forum
, swoje podpowiedzi naniosłam zielonym kolorem:

Obrazek
Ostatnio zmieniony 13 kwietnia 2008, 19:31 przez Amika, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Amika
Posty: 1707
Rejestracja: 26 listopada 2006, 20:24
Lokalizacja: Chełm

25 grudnia 2007, 21:57

ania1985 pisze: to z tym imageshack w ogole sobie nie radze, zaciełam sie i nie wiem o co chodzi. mam tam swoją fotke,ale nie widze zadnego host it w gornej pomaranczowej ramce ( chyba ze chodzi o inna), nie widze możliwosci wyboru rozmiaru zdjecia...
Aniu podaj adres tej fotki, zobaczę o co chodzi. Chociaż chyba już się domyślam.

Po otwarciu tego zdjęcia w imageshacku, poniżej Twojej fotki pokazują Ci się linki:
1-szy - nie przydatny
2-gi z napisem "Forum" po dodaniu img i wyglada to tak:
Obrazek[/img]

3-ci z napisem "Alternative Forum" po dodaniu img wygląda tak:
Obrazek

4-ty też wychodzi źle
Obrazek

5-ty adres jest dobry, po dodaniu img pokazuje zdjęcie, ale uwaga, tylko w pełnym rozmiarze

Dlatego Aniu, najlepiej załaduj od nowa zdjęcie ze swojego komputera, wchodząc na stronę główną imageshack.

Jesli nie masz tego zdjecia na swoim komputerze, to przekopiuj go z serwera na swój komputer, klikasz prawym przyciskiem i z ramki wybierasz "zapisz obraz jako" , wybierasz folder do skopiowania (przed zapisaniem koniecznie nadaj fotce swoją nazwę, bo ta z serwera to jakiś dziwoląg ciąg cyfr i liczb :shock: ). Teraz możesz zrobić tak, jak pisałam na początku wątku.
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ania1985
Posty: 1107
Rejestracja: 28 października 2007, 08:48
Lokalizacja: Kielce

26 grudnia 2007, 08:04

http://profile.imageshack.us/user/anex85/
to jest adres... przeczytam dokladnie cala ta instrukcje i musi sie udac!!chyba rzeczywiscie zrobie wszystko od nowa.
W ogole to dziekuję Ci bardzo bo troche czasu musialas poswiecic, ale przyda się to napewno nie tylko dla mnie:)
Obrazek

Udało się od razu!!!! Bez Ciebie Amika bym sobie nie poradziła:)
To wcale nie takie trudne:)
Awatar użytkownika
Amika
Posty: 1707
Rejestracja: 26 listopada 2006, 20:24
Lokalizacja: Chełm

26 grudnia 2007, 11:28

ania1985 pisze:http://profile.imageshack.us/user/anex85/
to jest adres...

Aniu to jest adres Twojego albumu, który masz w imageshacku.
Otwierasz (powiększasz) zdjęcie, wybierasz "właściwości" i kopiujesz adres fotki dodając te img. I tak dla każdego zdjęcia.
ania1985 pisze:przyda się to napewno nie tylko dla mnie:)
Taką mam nadzieję :wink: , bo zwylke podpowiedzi pisałam na PW :D
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Amika
Posty: 1707
Rejestracja: 26 listopada 2006, 20:24
Lokalizacja: Chełm

09 stycznia 2008, 22:46

Kochani, mogę podzielić się z Wami kolejną przydatną nowinką, której się nauczyłam.
Zamiast linka (czasem dość długiego) bardzo łatwo można wstawić tytuł (hasło)

Powinno wygladać to
za nawiasem piszemy treść, którą chcemy żeby było widać na forum

To jest link do wątku Fotki Waszych pupili, który wykorzystam w tym przykładzie
http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=4565

TEKST, który ma być widoczny (oczywiście bez spacji)

Pozostanę przy tytule założycielki wątku - Kiweron i po wpisaniu go w miejscu tekstu na ekranie zobaczycie tylko to:

Fotki Waszych pupili

Klikając powyższy tutuł wybierzecie wątek z fotkami.
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Amika
Posty: 1707
Rejestracja: 26 listopada 2006, 20:24
Lokalizacja: Chełm

05 marca 2008, 20:38

Podrzucam wyżej dla Żonkilka :D
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ania1985
Posty: 1107
Rejestracja: 28 października 2007, 08:48
Lokalizacja: Kielce

18 maja 2008, 11:11

Tym razem nie umiem sobie zrobic emblematu . Jesli znajdziesz chwile Amiko aby mi powiedziec co robie znowu źle, to bedzie fajnie:0 albo Ktos inny. A wiec pomniejszam sobie zdjecie , zgodnie z wytycznymi w zakladce "profil" , do rozmiaru 80:60. i nie da sie wkleic, wciaz pojawia mi sie komunikat ze rozmiar zdjecia musi byc wiekszy niz 0 a wiekszy niz,,,,,i tu juz nic nie jest napisane:/ dziwne.
rozmiar zmniejszam w programie do tego i wiem ze robie to dobrze, bo w ten sam sposob , z powodzeniem zmniejszalam juz fotki na allegro.
probowalam tez 2 gim sposobem, czyli przez image shack i wklejalam linka do fotki ( juz pomniejszonej) w jedno i drugie okienko. i tez nic.
pewnie robie znowu jakis podstawowy blad?


hehe ja to jestem czasem strasznie tępa:) ale jak juz załape to pamietam na cale zycie:P
ATA
Posty: 3134
Rejestracja: 30 grudnia 2005, 16:56

18 maja 2008, 15:59

Aniu, w oczekiwaniu na odpowiedź Amiki, możesz wkleić sobie roboczy avatarek, na przykład taki :wink:
Obrazek
Żeby to zrobić skopiuj poniższy link, a następnie w takiej formie, bez żadnych dodatków wklej w swoim profilu do okienka: "odnośnik do zewnętrznego emblematu". I powinno być Ok :wink:
http://images34.fotosik.pl/256/78a6fc9fb5b2ff9e.jpg
Awatar użytkownika
ania1985
Posty: 1107
Rejestracja: 28 października 2007, 08:48
Lokalizacja: Kielce

18 maja 2008, 16:14

ale super:) hura:)
narazie chetnie sie nim zadowole , bo lubie tą fotke:)
a dzisiaj zrobilam chyba najlepsza fotke ze wszystkich, z polspiacym kotem , ktory wyglada jakby mial powykrzywiany pyszczek:P wkleje potem:P

no i na koniec, po raz juz chyba setny, dzieki ATA:)

aa- i te fotki na dole kazdego posta ( nie wiem jak sie to nazywa) tez bym chciala umiec zrobic, a nie umiem....oczywiscie nie pali sie:)
ATA
Posty: 3134
Rejestracja: 30 grudnia 2005, 16:56

18 maja 2008, 16:29

Drobiazg :wink: Czekamy na tą nową fotkę - na pewno odlotowa :wink: .
ATA
Posty: 3134
Rejestracja: 30 grudnia 2005, 16:56

18 maja 2008, 17:39

Aniu, zdjęcie do podpisu wkleja się bardzo łatwo - po prostu do okienka "podpis" w profilu wklejasz adres zdjęcia dodając na początku [img]i%20na%20końcu[/img]. Dokładnie tak, jak robisz to przy wklejaniu fotek w Twoich wiadomościach. Tyle, że w podpisie fotki są oczywiście odrobinę mniejsze :wink:
Awatar użytkownika
ania1985
Posty: 1107
Rejestracja: 28 października 2007, 08:48
Lokalizacja: Kielce

18 maja 2008, 17:55

poki co mi nie wychodzi, korzystam nie z fotosika tylko z image...

a hehehe bo to dopieor sie pojawia od teraz a w starych postach nie ma:)
dobrze ze teraz sie kapnelam bo bym siedziala do nocy:)
[img]http://img227.imageshack.us/img227/1954/anikiciaui8.jpg[/img]

MOJA SZARO BIAłA KOCHANA KOTECZKA;) NAJKOCHAŃSZY KOTECZEK NA ŚWIECIE!
Awatar użytkownika
Amika
Posty: 1707
Rejestracja: 26 listopada 2006, 20:24
Lokalizacja: Chełm

18 maja 2008, 20:19

Aniu, jeśli dobrze zrozumiałam to na allegro wstawiasz fotki bezpośrednio ze swojego komputera. Tutaj to niemożliwe, zdjęcia można wklejać tylko poprzez publiczny serwer.

A teraz podpowiedzi :D

Przed załadowaniem do Imageshacka pomniejszasz zdjęcie do wymiarów: szerokość max 144 pikseli (takie spokojnie się zmieści i nie przesunie pionowych linii), wysokość może być większa, oczywiście w granicach rozsądku, bo czasem piszemy króciutkie posty.

Żeby Imageshack nie zmnienił Ci rozmiarów celowo, po wybraniu zdjęcia zaznacz rozmiar większy niż ma Twoje pomniejszone zdjęcie np. 320x240, wtedy serwer pokaże zdjęcie w takich samych rozmiarach jak sobie ustaliłaś.

Jeszcze jedna ważna uwaga, przy takim postępowaniu Imageshack pokazuje tylko linki dolne (tych górnich, o których wcześniej pisałam nie pokazuje). Wklejać należy najniższy (5-ty) adres dodająć
Ze zdjęciem do podpisu postępujesz identycznie, z tym że w podpisie zdjęcie raczej nie powinno być zbyt wysokie, natomiast szerokość może być większa. W podpisie ładnie prezentują się zdjęcia panoramiczne (można to osiągnąć przycinając normalne zdjęcie)

Jak coś nie wyjdzie to pytaj, już jestem w domu i będę zaglądać na forum.

Aniu, zdradź mi w jakim programie pomniejszasz zdjecia?
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ania1985
Posty: 1107
Rejestracja: 28 października 2007, 08:48
Lokalizacja: Kielce

19 maja 2008, 07:31

Irfan View. Własnie bezpośrednio przez "pomoc allegro " sciagnelam, bo tez mialam problemy:)
"Jak coś nie wyjdzie to pytaj, już jestem w domu i będę zaglądać na forum".
Amiko to Ciebie tez nie bylo, a ja juz myslalam ze stali bywalcy zmienili forum , jakos tak pusto bylo w ostatni tydzień:)



Dzieki za szczegolowa instrukcje, bede probowac w wolnej chwili:)
[img]http://img227.imageshack.us/img227/1954/anikiciaui8.jpg[/img]

MOJA SZARO BIAłA KOCHANA KOTECZKA;) NAJKOCHAŃSZY KOTECZEK NA ŚWIECIE!
ODPOWIEDZ