Obcinanie ogonów u Wyżłów
-
- Kontakt:
Witam wszystkich.Mam pytanko:do jakiego wieku można bezpiecznie obcinać ogonki szczeniętom Wyżła Niemieckiego??Ewentualnie czy można kilkumiesięcznemu pieskowi skrócić ogonek pod narkozą i czy jest to bezpieczne dla pieska??ile kosztuje taki zabieg?? Bardzo proszę o opinie weterynarza lub osób które miały do czynienia z takimi zabiegami u swoich pupili.z góry dziękuje
Pozdrawiam wszystkich:) Andrzej
- jolantat
Jeśli już to obcina się zaraz po urodzeniu, ale obecnie jest zabronione kopiowanie ogonów i uszu. Jaki się piesek urodzi taki powinien być, dlaczego chcesz go pozbawić ogonka ? Mądrzy ludzie juz dawno odchodzą od takich praktyk. A już kilku miesięczny piesek to nie do pomyślenia aby mu teraz robić taką krzywdę, on jest już do ogona przyzwyczajony i nagle dla kaprysu, czy Twoich upodobań chcesz go pozbawić ogona ? Zobacz ile jest bokserów i innych ras które kiedyś nie do pomyślenia, aby były z ogonami dziś to nikomu nie przeszkadza, więc przemyśl swoja decyzję i kochaj go takiego jakim jest. Jestem pewna, że jest śliczny.
Pozdrawiam
Jolanta T
Jolanta T
-
ale dlaczego chcesz psa okaleczac i odbierac mu wazne narzedzie komunikacyjne?
pomijajac juz sprawe zakazu kopiowania i przycinania...
-
- Kontakt:
Proszę,bardzo mi zależy na szybkiej odpowiedzi,najlepiej weterynarza....
Pozdrawiam wszystkich:) Andrzej
- jolantat
Żaden mądry z prawdziwego zdarzenia weterynarz nie wykona takiego zabiegu w tym wieku, chyba że pójdziesz do konowała, któremu będzie zależało tylko i wyłącznie na kasie. Dlaczego tak Ci na tym zależy, dlaczego chcesz skrzywdzić psa, jemu będzie tego ogona brakować. Psy kochają nas bez względu na to jak wyglądamy, a ludzie wciąż coś wydziwiają nie biorąc pod uwagę zdrowia i cierpienia pupila. Przejedź się kiedyś na wystawę psów rasowych i zobacz jak wiele ras ma ogony, a kiedyś tradycyjnie im je obcinano.
Pozdrawiam
Jolanta T
Jolanta T
- Jarek
- Lekarz weterynarii
- Kontakt:
prosze Pana jest to zabieg niedopuszczlalny na terenie naszego kraju. Nie ma znaczenia ani cena ani upodobania właściciela , kopiowanie uszu i ogonów są zbiegami nielegalnymi.
Lekarz weterynarii Jarosław Orzeł - specjalista chorób psów i kotów, specjalista chirurg,specjalista radiolog.
http://www.krakvet.eu
http://www.krakvet.eu
-
- Kontakt:
Dodam, że w przypadku psów rasowych zgodnie z regulaminem ZK sędzia psa kopiowanego ma prawo ... usunąć z ringu.
Część to juz robi, szczególnie zachodni zagraniczni sędziowie, część jeszcze toleruje okaleczanie.
Zabieg u psa powyżej 3 doby przeprowadza sie w narkozie, w przypadku starszych (ponad 1 msc) w narkozie ogólnej .... pies okaleczany dla kaprysu może sie np. nie wybudzić z narkozy ...
Pies w tym wieku jest nauczony komunikacji ogonem - jeżeli Pan jest ciekaw jak po cięciu jest upośledzona taka komunikacja proponuję obciąć sobie jezyk i próbować porozumiewać się dalej z otoczeniem.
Brutalne porównanie ale pies głównie posługuje się komunikacją ciała z czego większość przypada na ogon oraz uszy.
Dlatego te właśnie częsci ciała usuwano psom walczącym aby nie porozumiewały się z ewentualnymi przeciwnikami .
Część to juz robi, szczególnie zachodni zagraniczni sędziowie, część jeszcze toleruje okaleczanie.
Zabieg u psa powyżej 3 doby przeprowadza sie w narkozie, w przypadku starszych (ponad 1 msc) w narkozie ogólnej .... pies okaleczany dla kaprysu może sie np. nie wybudzić z narkozy ...
Pies w tym wieku jest nauczony komunikacji ogonem - jeżeli Pan jest ciekaw jak po cięciu jest upośledzona taka komunikacja proponuję obciąć sobie jezyk i próbować porozumiewać się dalej z otoczeniem.
Brutalne porównanie ale pies głównie posługuje się komunikacją ciała z czego większość przypada na ogon oraz uszy.
Dlatego te właśnie częsci ciała usuwano psom walczącym aby nie porozumiewały się z ewentualnymi przeciwnikami .
-
Ten wątek już poruszyłem w jednym z tematów. Zapraszam na xxxxxxxBardzo burzliwa dyskusja i nareszcie konkretna reakcja wielu osób na zwyczajne MALTRETOWANIE zwierząt. M.in. pan Krzysztof Wieczorek, poseł PO, który rozpoczyna akcję przeciw osobom winnym !
Dlatego ze tym psom obcina sie ogon bo inaczej skrzywdzily by sie przy polowaniuisabelle30 pisze:ale dlaczego chcesz psa okaleczac i odbierac mu wazne narzedzie komunikacyjne?
-
- Kontakt:
Zgadza się, natomiast dotyczy to psów tylko użytkowych a nie tych co maja siedzieć na kanapie.
Dodatkowo wspomnę że nie wszystkie psy użytkowe myśliwskie mają ścinany ogon, tyczyło się to bardziej pewnych rejonów (głównie tereny niemieckie i poniemieckich wpływów) bo np. wyżły wyspiarskie mają całe ogony i długą szatę i im to jakoś nie przeszkadza i wiele ras myśliwskich ma tez całe ogony.
Dodatkowo wspomnę że nie wszystkie psy użytkowe myśliwskie mają ścinany ogon, tyczyło się to bardziej pewnych rejonów (głównie tereny niemieckie i poniemieckich wpływów) bo np. wyżły wyspiarskie mają całe ogony i długą szatę i im to jakoś nie przeszkadza i wiele ras myśliwskich ma tez całe ogony.
Ostatnio zmieniony 01 listopada 2013, 08:15 przez pianistka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Usuwam post merytoryczny.
Only those who greatness see in little things are happy in their ways
Ja mam podobny problem. Chcę obciąć ogon mojemu psu ponieważ krwawi non stop. Cieszcie się obija o meble i karty. Krew jest wszędzie a ogonek nie potrafi się wyleczyć. Posiadam sznaucera olbrzyma. Też chciałabym się orientacyjnie dowiedzieć jakie są koszta zabiegu