NORMY HEMATOLOGICZNE I BIOCHEMICZNE KRWI

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy: Robert A., Jarek

ODPOWIEDZ
Karabel
Posty: 2
Rejestracja: 12 października 2018, 17:20

27 października 2018, 18:34

dziekuję za odpowiedź , zrobię tak jak Pan mówi . a wyniki? jednak sa dobre?
MartaRRR

29 października 2018, 19:09

Witam. Mój pies miał robione badania krwi i niby wszystko wydaje się w normie, ale ma podwyższone MCHC i Monocyty. Czym może być to spowodowane? Jakie dodatkowe badania warto wykonać teraz? Pies to kastrowany samiec, 10 lat, 13,25kg, alergik, obecnie w trakcie odchudzania (ma nadwagę około 1kg, dostaje karmę Fish4dogs superior - jedyna w 100% z ryby, gdyż tylko ryba go nie uczula)

Morfologia
Erytrocyty 7,6 T/l 5,5 — 8,5
Hemoglobina 17,7 g/dl 12,0 — 18,0
Hematokryt 48,9 % 37,0 — 55,0
MCV 64,0 fl 60,0 — 77,0
MCH 23,2 pg 19,0 — 24,0
MCHC ↑ 36,2 g/dL 32,0 — 36,0
Płytki krwi 278 G/l 150 — 500
RDW-CV 17,90 % 13,20 — 19,60
Leukocyty 7,86 G/l 6,00 — 12,00
• Neutrofile % 64,3 % 55,0 — 75,0
• Neutrofile ilościowo 5,05 G/l 2,90 — 13,60
• Limfocyty % 23,0 % 13,0 — 30,0
• Limfocyty ilościowo 1,81 G/l 1,10 — 5,30
• Monocyty % ↑ 8,9 % < 4,0
• Monocyty ilościowo 0,70 G/l 0,40 — 1,60
• Eozynofile % 2,9 % < 6,0
• Eozynofile ilościowo 0,23 G/l 0,10 — 3,10
• Bazofile % 0,90 % 0,00 — 1,00
Biochemia
Nazwa badania Wynik badania Zakres referencyjny
ALT (GPT) 55,0 U/l < 60,0
Aminotransferaza asparaginianowa Hemoliza uniemożliwiająca oznaczenie
AP (ALP) 23,0 U/l < 155,0
Mocznik 26,0 mg/dl 20,0 — 50,0
Kreatynina 0,8 mg/dl 0,5 — 1,7
Glukoza 92 mg/dl 70 — 120
Białko całkowite 6,9 g/dl 5,5 — 7,5
Albuminy 3,8 g/dl 3,3 — 5,6
Globuliny 3,1 g/dl 2,1 — 4,5
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Posty: 12917
Rejestracja: 29 września 2004, 14:43
Kontakt:

05 listopada 2018, 12:15

na razie nie robiłbym nic, co Mchc jest przekroczone śladowo a monocyty ilościowo są ok.
Lekarz weterynarii Jarosław Orzeł - specjalista chorób psów i kotów, specjalista chirurg,specjalista radiolog.


http://www.krakvet.pl - najtańszy sklep zoologiczny
http://www,krakvet.eu
bakub
Posty: 1
Rejestracja: 21 listopada 2018, 19:59

21 listopada 2018, 20:25

Witam,

prosiłbym o ocene badań mojego psa, York 4 letni wykastrowany, waga 3.5 kg, z pieskiem zero problemów, je suchą karme, ostatnio zrobiłem profilaktycznie badanie moczu,krwi oraz kału. Wszystko ok oprocz moczu, doktor powiedział że są ślady krwi, zrobił USB nerek w celu weryfikacji kamieni ale nic nie znalazł, przepisał tabletki z wyciągiem z żurawiny, po miesiącu ponownie zrobiliśmy mocz a lekarz dalej twierdzi że jest problem z krwią w moczu. Moge dodać że cześto zdarzało mu się kopulować z swoim misiem i pojawiała się śladowa krew na misku przez zbyt duże otarcia prącia. ( między badaniami zrobił to moze raz czy dwa )

1. Pierwsze badanie 5.10.2018

Obrazek

2. Drugie badanie 16.11.2018


Obrazek

3. Badanie z przed roku chyba przed kastracją, wtedy lekarz nic nie powiedział o krwiomoczu,

Obrazek


Dziękuje z góry za każdą opinie!
Aga_N

22 stycznia 2019, 17:07

Dzień dobry,
będę bardzo wdzięczna jeżeli zechce Pan poświęcić chwilę na analizę wyników mojego psa (Collie, suczka, lat 8).
Piesek od dwóch lat jest pod opieką psiego okulisty. Stwierdzono anomalię oczu Collie (obejmuje ona jedno oko), niestety nie udało się ustabilizować krwawych wylewów w oku (które pojawiają się co jakiś czas). Stwierdzono nieznaczne zwiększenie ciśnienia w gałce ocznej, więc piesek dostawał m.in. cyklonaminę oraz inne środki zapobiegające tym wylewom (nie były to leki, raczej suplementy). Wszystko zgodnie z dawkami.

Piesek na szczęście nigdy nie wykazywał żadnych objawów wskazujących na bóle (ma dobry apetyt, jest chętny do zabawy, nie interesuje się okiem).
Chciałam mu zrobić kontrolnie wyniki krwi i martwi mnie niska ilość limfocytów. Wyniki po miesiącu powtórzyłam. Zaczęłam się też bardziej przyglądać psu, zauważyłam, że zaczął się trochę interesować okolicami podbrzusza. Obejrzeliśmy go razem z lekarzem i znaleźliśmy polipa w odbycie (zdaniem lekarza prosty do usunięcia). Martwi mnie jednak niska liczba leukocytów, czy ze względu na dość trudną w utrzymaniu w sterylności okolicę nie wda się jakieś trudne do opanowania zakażenie. Pies czasem brzydko pachnie (tzn. ma inny zapach niż zazwyczaj), pochodzi on raczej z sierści, gdyż jest niestety nią mocno obdarzona, ale nie zauważyliśmy nic na skórze.

Skąd jednak tak niska liczba przeciwciał? Jakie wykonać dalsze badania? Myślę o USG jamy brzusznej.

Pierwsze wyniki - grudzień 2018
https://drive.google.com/open?id=1L_eE0oNENr6F9_ZxoCWASU_OCsFKt7K0

Drugie wyniki - styczeń 2019
https://drive.google.com/open?id=1FzzdWd6gU4t9iC_F9uMNblLni_nYNo8_

Bardzo dziękuję za wszelką pomoc!
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Posty: 12917
Rejestracja: 29 września 2004, 14:43
Kontakt:

25 stycznia 2019, 11:24

zabieg można wykonać , wykonać też należy dokłady rozmaz krwi przyjrzeć sie krwinkom jeśli ok szukać powodu obniżania białych krwinek.
Lekarz weterynarii Jarosław Orzeł - specjalista chorób psów i kotów, specjalista chirurg,specjalista radiolog.


http://www.krakvet.pl - najtańszy sklep zoologiczny
http://www,krakvet.eu
platynka7
Posty: 1
Rejestracja: 28 marca 2019, 13:23

28 marca 2019, 13:45

Witam, poniżej przedstawiam wyniki badań mojego owczarka niemieckiego, niesterylizowany, wiek 9lat. Bardzo proszę o pomoc w kwestii jak pomóc psu i podwyższyć wartości jego krwi. Pies jest obecnie osłabiony, szczeka i cieszy się na widok właścicieli, ale podczas obserwacji psa kiedy jest na dworze (pies podwórkowy z noclegami w domu podczas chłodniejszych okresów, a także teraz, podczas choroby kiedy w piątek wystąpiła gorączka 39,5) głównie leży, zmieniając co jakiś czas miejsce i pozycję, je, choć są dni kiedy nie chce. Przez 2 dni pił też tylko z ręki, od wczoraj zaczął znów pić z miski. Występuje także cięższe oddychanie, choć wczorajszego wieczora nastąpiła mała poprawa. Pies zachorował także w grudniu ubiegłego roku, miał gorączkę 40+, osłabienie, wszystkie objawy ustąpiły po ok 3 dniach, aż do teraz.

WBC 24,5 (norma 6-16,5)
RBC 4,49 (N 5,5-8,5)
HGB 12,0 (N 12-18)
HCT 28,9 (N 37-55)
MCV 64,4 (N 60-77)
MCH 26,7 (N 19-24)
MCHC 41,5 (N 32-36)
PLT 62 (N 200-500)
granulocyty segmentowane 85 (N 60-77)
granulocyty pałeczkowate 2 (N 0-3)
limfocyty 5 (n 12-30)
monocyty 8 (n 3-10)
erytroblasty 97
nieznaczna anizochromia erytrocytów
wyraźna anizocytoza erytrocytów
wyrażna anizocytoza płytek krwi
ASPAT 55,2 (N 1-45)
ALAT 78 (N 3-60)
AP 57,5 (N 20-155)
mocznik 37,3 (n 20-50)
kreatynina 1,01 (n 0,9-1,7)
białko całkowite 5,89 (n 5,5-7,5)
glukoza 86,37 (n 70-120)

Babesia w profilu lub z morfologia - nie znaleziono

Canine Heartworm - ujemny
Anaplasma phagocytophium - ujemny
Borrelia burgforferi - ujemny
Erlichia canis/E.ewingii - ujemny

weterynarz mówi o autoagresji układu immunologicznego
podejemy: VITACON 3razy dziennie x2tabl. ( przed wynikami badań rozważane było zatrucie trutka na szczury, weterynarz twierdzi ze to psu nie zaszkodzi), DOXYCYLINUM 2 razy dziennie x 1tabl., ENCORTON 2 razy dziennie x 1tabl., SYNULOX 2 razy dziennie x 1tabl. (także zaczął przyjmować przed wynikami badań, ze względu na gorączkę) dodatkowo podajemy żelazo oraz wit. C z nadzieją na lepszy transport tlenu w organizmie.
wczesniej leki przeciwzapalne (piątek, sobota) były podane w formie zastrzyków.

Od wczoraj ze względu na mniejszy apetyt, z zalecania lekarza podajemy psu gotowane mięso z indyka.
Proszę o poradę w jaki sposób załagodzić objawy oraz starać się przywrócić wyniki do normy.

Dodam jeszcze, że usg było wykonywane w grudniu i nie stwierdzono nieprawidłowości.
ODPOWIEDZ