NORMY HEMATOLOGICZNE I BIOCHEMICZNE KRWI

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy: Robert A., Jarek

punia2017
Posty: 23
Rejestracja: 05 kwietnia 2017, 20:26

04 października 2017, 20:45

Encorton w dawce najpierw 2x20mg
ale miała duże pragnienie więc wet. zmniejszył do 1x 20mg
Krzysiekewa
Posty: 233
Rejestracja: 16 października 2016, 15:58

04 października 2017, 22:47

Większe pragnienie po takiej dawce to norma. Z kolei 20 mg prednizonu , jeżeli to niedokrwistość autoimmunohemolityczna jest za mała, by nastąpiła wyraźna poprawa . Warto było pociągnąć leczenie na 40 mg encortonu ; na początek można zastosować i 60 mg i powtarzać morfologię, przy poprawie zmniejsza się dawkę sterydu i nadal kontroluje parametry krwi .Może wystąpić nawrót choroby i znów należy wejść na bardzo wysoką dawkę. Pisałaś że po encortonie była poprawa. Jest taka możliwość że po większej dawce leku byłaby jeszcze większa poprawa.
IsBella

18 stycznia 2018, 17:56

a ja mam pytanie jakie są normy morfologii dla szczeniaka 6 miesięcznego, rasa owczarek niemiecki? jest podany zakres referencyjny 1 miesięcznego i po 1 roku, a co z pozostałymi 11 miesiącami?
Z góry dziękuję za odpowiedz :)
IG
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Posty: 13053
Rejestracja: 29 września 2004, 14:43
Kontakt:

19 stycznia 2018, 18:34

pisze po miesiącu czyli do roku . To interwały czasowe.
Lekarz weterynarii Jarosław Orzeł - specjalista chorób psów i kotów, specjalista chirurg,specjalista radiolog.


http://www.krakvet.eu
ivonix
Posty: 1
Rejestracja: 13 kwietnia 2018, 10:04

13 kwietnia 2018, 11:03

Witam! Mam 14 letniego średniego psa, kastrata, mieszańca z jamnikiem. Od 2010 kuluje z przerwami, miał blokadę na lewą łapę. Następnie usunięto cystę kości przedniej łapy, później zabiegi fal uderzeniowych. W 2015 miał usuniętą śledzionę. Rok póżniej były dwa paraliże i niedowład tylnych łap. Ostatecznie kręglarz postawił go na nogi. Chód mu się zmienił ale chodził całkiem dobrze, niestety przestał chodzić i zrobił się apatyczny. Jest otyły, ciągle śpi i chce jeść. Próbuje go odchudzić. RTG wykazało w przedniej lewej łapie ubytek kości promieniowej i łokciowej, zmiany zwyrodnieniowe stawu łokciowego. Natomiast w prawej poszerzenie szpary stawowej barku. Raz dziennie bierze 1/3 tabletki opokan, po której lepiej chodzi. Od kilku miesięcy ma także kaszel, taki jakby się dusił, szczególnie w nocy, jednak weterynarz stwierdził, że to nic poważnego. Wczoraj miał wstrzykiwany kwas hialuronowy w stawy i przy okazji badania krwi. Dzisiaj odebrałam wyniki badań krwi. Powiedziano mi, że nie jest aż tak źle. Bardzo chciałabym prosić o interpretację wyników badań.

https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/e83cdbf7f58c6a28
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Posty: 13053
Rejestracja: 29 września 2004, 14:43
Kontakt:

13 kwietnia 2018, 11:27

wykonaj porządny rozmaz krwi i ustal powód zaburzeń układu czerwonokrwinkowego, przyjrzyj sie wątrobie , która pokazuje , ze coś nie z nią nieznacznie dzieje.
Lekarz weterynarii Jarosław Orzeł - specjalista chorób psów i kotów, specjalista chirurg,specjalista radiolog.


http://www.krakvet.eu
Kppp
Posty: 1
Rejestracja: 02 czerwca 2018, 20:24

02 czerwca 2018, 20:50

Witam,

Od jakiegoś czasu mój pies jest osowiały i niechętnie je.
Udaliśmy się do weterynarza i okazało się że ma temperaturę 40.8. Dostał antybiotyk i mieliśmy też zrobić badania. Po zastrzyku na spadek temperatury czuł się o wiele lepiej, sporo zjadł.

Niestety wyniki nie są najlepsze :
WBC 14.7 (6-17)
Limf 1.9 (0.8-5.1)
Mon 0.5 (0-1.8)
Gran 12.3 (4-12.6)
RBC 3.2 (5.5-8.5)!
HGB 63 (110-190)!
HCT 21.3% (39-56)!
MCV 68.2 (62-72)
MCHC 288 (300-380)!
MCH 19.6 (20-25)!
RDW 16.4% (11-15.5)!
PLT 79 (117-460)!
MPV 10.5 (7-12.5)
PDW 18.3
PCT 0.082%
Eos 1.9%

ALT 22.818 (3.000-50.000)
AST 100.340 (1.000-37.000)!
ALP 343.914 (20.000-155.000)!
Moczn 31.150 (20.000-155.000)
KREA 1.466 (1.000-1.700)
Bil C 0.255 (0.000-0.600)
AST / ALT 4.397

Lip 205.449 (0.000-800.000)
Amyl 1530.950 (300.000-1850.000)
GGT 1.056 (5.000-25.000)

Pies dostał leki pod kątem wzmocnienia wątroby i witaminę K , wciąż bierze też antybiotyk.

Zastanawia mnie co się stało... Oprócz braku apetytu, osowiałości i tej nieszczęsnej temperatury nie ma niepokojących objawów.
Mocz ma normalny kolor, pies nie wymiotuje. Po zastrzykach na zbicie temperatury był też weselszy i miał apetyt, chociaż widać że jest trochę osłabiony. Dziś znów mniej zjadł, więc pewnie wciąż ma temperaturę

Dodam że piesek ma 8 lat, sterylizowany, rasa olbrzymia

Stan na niedzielę: pies cały dzień przeleżał w swoim pomieszczeniu pod gankiem (ma tam swoją kołdrę i chłodek). Nie chciał jeść ryżu z makaronem ale na świeżo ugotowaną pierś z kurczaka miał bardzo apetyt, wodę pije regularnie, trochę więcej niż normalnie.

Wieczorem wyszedł, zrobił kupę (nieduża ale twardą) i siku, poskubał też trochę trawy. Wciąż ziaje i ma przyspieszony oddech
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Posty: 13053
Rejestracja: 29 września 2004, 14:43
Kontakt:

05 czerwca 2018, 20:07

pilnie solidne badania skad taka anemia , porządny rozmaz , wykluczenie jeszcze wszystkich chorób odkleszczowych.
Lekarz weterynarii Jarosław Orzeł - specjalista chorób psów i kotów, specjalista chirurg,specjalista radiolog.


http://www.krakvet.eu
Spylo
Posty: 1
Rejestracja: 05 października 2018, 01:59

05 października 2018, 03:12

Witam,
W zeszłym tygodniu rozpoczęły się problemy zdrowotne mojego 15letniego pieska- wymioty w ciągu kilku dni doprowadziły ją do stanu braku rekacji na otoczenie. Po badaniach krwi i biochemii oraz informacji że kał jest koloru czarnego, a mocz złoty-brązowy weterynarz stwierdził że mamy problem z wątrobą, wyniki:
-WBC 27 (6-17) [H]
-LYM 2.1 (0.9-5)
-MONO 1.6 (0.3-1.5) [H]
-GRAN 23.3 (3.5-12) [H]
-LYM% 7.8
-MON% 5.7
-GRA% 86.5
-HCT 37,1 (37-55)
-HGB 15,1 (12-18)
-RBC 6.3 (5.5-8,5)
-MCV 58,9 (60-72) [L]
-MCH 23.9 (19.5-25.5)
-MCHC 40.7 (32 - 38.5 [H]
-RDW% 20 (12-17,5) [H]
-RDWa 51.7 (35-65)
-PLT 366 (200-500)
-MPV 8,2 (5,5-10.5)

BUN 16mg/dl
Glu 118 mg/dl
ALP 264 iU/L [H]
T-Pro 6.1g/dl
GPT 83 iU/L [H]
Cre 1.2 mg/dl
GOT 69 iU/L

Kuracja polegała na podawaniu 4 zastrzyków przez 6 dni 24.09-29.09 (przeciwwymiotne,antybiotyk, wspomaganie wątroby, 4 niestety przeznaczenia nie znam) oraz kroplówki z elektrolitami. Po 2 dniach pies powoli zaczynał pić wodę - niepewnie kilkukrotnie wcześniej ją obwąchując , na 5 dzień 28.09 wrócił apetyt, skończyły się wymioty. Od tamtego czasu pies ile by się podało tyle zje i wypije (Je zmiksowanego kurczaka,z płatkami ryżowymi, siemiem lnianym i marchewką - wszystko zmiksowane bo w czasie choroby wypadły jej przednie ząbki i ma trudności z gryzieniem). Wet stwierdził, że nie ma sensu dalej pakować w nią igieł i kazał podawać jej HEPATILE FORTE w kapsułkach. Jednak po 3 dniach (02.10) od odstawienia zaszczyków powróciły wymioty - dziś 2 razy (Przez większość czasu czuje się dobrze, jedynie po wymiotach idzie spać na dłużej i do 30 minut przed widać że coś zaczyna ją męczyć). Piesek wymiotuje najprawdopodobniej żółcią min 3-4h po jedzeniu czasem dłużej, sika jasnożółtym kolorem, kał jest brązowy niczym jej sierść-jamnika. z tym że ma problemy z zaparciami. Z dodatkowych rzeczy piesek raczej mało się porusza - problemy z kręgosłupem, jest po sterylizacji (jakieś 8 lat temu wykryto raka macicy), ma powiększony jeden węzeł przy żuchwie (prawy) oraz ma guzek z ropą na powiece którego nie ruszaliśmy ze względu na wiek.

Moje pytanie-patrząc na wyniki oraz sytuacje w jakiej się znajdujemy jak to rokuje na życie pieska? Ew. może wypadało by nakierować weterynarza na jakieś dodatkowe badanie, może zbyt pochopnie oceniliśmy wątrobę ? Serce mi się kraja kiedy widzę jak się męczy wymiotując , z drugiej strony widząc jej oczy pełne chęci życia ciężko podjąć mi decyzje o eutanazji zwierzątka.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Posty: 13053
Rejestracja: 29 września 2004, 14:43
Kontakt:

15 października 2018, 09:14

pilnie ustalcie przyczynę tak wysokiej leukocytozy. Pozostałe wyniki to nie jakaś tragedia , trzeba się przyjrzeć brzuchowi , jelitom co może być powodem wymiotów.
Lekarz weterynarii Jarosław Orzeł - specjalista chorób psów i kotów, specjalista chirurg,specjalista radiolog.


http://www.krakvet.eu
Karabel
Posty: 2
Rejestracja: 12 października 2018, 17:20

25 października 2018, 13:19

Witam
U mojej suczki prawie 16 letniej zdiagnozowano ropomacicze , bylo zrobione USG stwierdzono ropomacicze otwarte z mała ilością ropy , lekarz prowadzący stwierdził ze może ona nie przeżyc opreracji zalecił farmakologiczne leczenie , dodam że oprócz ropy żadnych innych objawów ropomacicza nie miała , po 4 dniach wypływ ustał , po jakis 3 tygodniach dostała niedowładu kończyn , po trawie i dywanie chodzila prawie dobrze , natomiast po płytkach i panelach od razu łapy sie rozjezdzały . Zostały zrobione badania krwi i biochemia na co nasz Pan Weterynarz stwierdził ze wyniki jak na psa w jej wieku są dobre , chociaż nie wydaje mi się ( no ale ja się nie znam ) i moje pytanie : jak naprawdę jest z tymi wynikami i czy można przeprowadzić sterylizację
oto wyniki :
WBC 58,3 10^9/l (6-16,5)
LIMFOCYTY 3,8 10^9/l (1-4,8)
GRANS 53,7 10^9/l (1-9,9)
%LYM 6,5 % (12-30)
%GRANS 92,1 % (60-77)
MID 0,8 10^9/L
MID% 1,4 %
RBC 3,55 10^12/L (5,5-8,5)
HEMOGLOBINA 81 G/L (120-180)
MCHC 347 G/L (320-360)
MCV 65,9 FL (60-77)
MCH 22,8 PG (19-24)
RDW 18,7 %
HEMAKRYT 23,3 % (37-55)
PLT 795 10^9/L (200-500)
MPV 7,8 FL (6-9)
PDW 16,5
PCT 0,62 %


Biochemia
albuminy 2,35 g/dl (2,5-3,7)
białko całkowite 3,84 g/dl (5,4-7,1)
glukoza 143,8 mg/dl (77,4-120,6)
ALP 427,5 U/l (10-155)
ALT (GPT) 37 ` 54,2 U/l (15-60)
AST(GOT)25` 44 U/l (16-43)
kreatynina 1,85 mg/dl (0,5-1,65)
mocznik 262,2 mg/dl (23,054-57,635)
cholesterol 64 mg/dl (108,36-267,03)
bilirubina całkowita 0,1 (0,3-1,2)

zapomnialam jeszcze dodać że piesek ma od roku jaskrę


Z góry dziękuję za odpowiedź
Ostatnio zmieniony 25 października 2018, 18:08 przez Karabel, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Posty: 13053
Rejestracja: 29 września 2004, 14:43
Kontakt:

26 października 2018, 08:45

pilnie wykastruj sukę ropomacicze niesie ze sobą wiele powikłań min. duże problemy neurologiczne.
Lekarz weterynarii Jarosław Orzeł - specjalista chorób psów i kotów, specjalista chirurg,specjalista radiolog.


http://www.krakvet.eu
Karabel
Posty: 2
Rejestracja: 12 października 2018, 17:20

27 października 2018, 18:34

dziekuję za odpowiedź , zrobię tak jak Pan mówi . a wyniki? jednak sa dobre?
MartaRRR

29 października 2018, 19:09

Witam. Mój pies miał robione badania krwi i niby wszystko wydaje się w normie, ale ma podwyższone MCHC i Monocyty. Czym może być to spowodowane? Jakie dodatkowe badania warto wykonać teraz? Pies to kastrowany samiec, 10 lat, 13,25kg, alergik, obecnie w trakcie odchudzania (ma nadwagę około 1kg, dostaje karmę Fish4dogs superior - jedyna w 100% z ryby, gdyż tylko ryba go nie uczula)

Morfologia
Erytrocyty 7,6 T/l 5,5 — 8,5
Hemoglobina 17,7 g/dl 12,0 — 18,0
Hematokryt 48,9 % 37,0 — 55,0
MCV 64,0 fl 60,0 — 77,0
MCH 23,2 pg 19,0 — 24,0
MCHC ↑ 36,2 g/dL 32,0 — 36,0
Płytki krwi 278 G/l 150 — 500
RDW-CV 17,90 % 13,20 — 19,60
Leukocyty 7,86 G/l 6,00 — 12,00
• Neutrofile % 64,3 % 55,0 — 75,0
• Neutrofile ilościowo 5,05 G/l 2,90 — 13,60
• Limfocyty % 23,0 % 13,0 — 30,0
• Limfocyty ilościowo 1,81 G/l 1,10 — 5,30
• Monocyty % ↑ 8,9 % < 4,0
• Monocyty ilościowo 0,70 G/l 0,40 — 1,60
• Eozynofile % 2,9 % < 6,0
• Eozynofile ilościowo 0,23 G/l 0,10 — 3,10
• Bazofile % 0,90 % 0,00 — 1,00
Biochemia
Nazwa badania Wynik badania Zakres referencyjny
ALT (GPT) 55,0 U/l < 60,0
Aminotransferaza asparaginianowa Hemoliza uniemożliwiająca oznaczenie
AP (ALP) 23,0 U/l < 155,0
Mocznik 26,0 mg/dl 20,0 — 50,0
Kreatynina 0,8 mg/dl 0,5 — 1,7
Glukoza 92 mg/dl 70 — 120
Białko całkowite 6,9 g/dl 5,5 — 7,5
Albuminy 3,8 g/dl 3,3 — 5,6
Globuliny 3,1 g/dl 2,1 — 4,5
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Posty: 13053
Rejestracja: 29 września 2004, 14:43
Kontakt:

05 listopada 2018, 12:15

na razie nie robiłbym nic, co Mchc jest przekroczone śladowo a monocyty ilościowo są ok.
Lekarz weterynarii Jarosław Orzeł - specjalista chorób psów i kotów, specjalista chirurg,specjalista radiolog.


http://www.krakvet.eu
ODPOWIEDZ