NORMY HEMATOLOGICZNE I BIOCHEMICZNE KRWI

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy: Robert A., Jarek

ODPOWIEDZ
martunka333

27 stycznia 2017, 13:27

Witam,

Chciałabym prosić o interpretację wyników psa mieszaniec maltańczyka waga 7 kg wiek 4,5 roku:
0006 AST(GOT) 33,4
0004 ALT (GPT) 72,8
0005 AP 75,5
0020 GLUKOZA 101,8
0023 KREATYNINA 1,0
0021 MOCZNIK 31,6
0019 BIAŁKO CAŁKOWITE 5,8
0063 ALBUMINY 37,9
3011 FRUKTOZAMINA 310,2
STOSUNEK ALB/GLOB 1,9
L. ERYTROCYTÓW 8,22
HEMOGLOBINA 19,5
HEMATOKRYT 55,5
MCV 67,5
MCH 23,7
MCHC 35,1
PŁYTKI KRWI 233
KRWINKI
L. LEUKOCYTÓW 8,18
LIMFOCYTY 24
MONOCYTY 4
KWASOCHŁONNE 0
PAŁECZKI 6
SEGMENTY 66
catta
Posty: 2
Rejestracja: 21 marca 2017, 15:37

21 marca 2017, 16:06

Chciałam prosić o interpretacje wyników mojego kocurka 16-letniego.
Ostatnio mocno schudł, woła jedzenie ale nie je, jedynie suchą karmę podzióbie, a mokrego nie chce, jedynie cosmę filety zje.
Żywiony mokrą granatapet, catzfinefood cosma i suchą Purizon Orijen 6fisch i PowerOfNatur /applaws senior = mieszam na zmianę.
Zauważyłam chudnięcie gdy zaczął jeść Orijen 6fish, bo gdy go posmakował nie chciał jeść nic innego i przez ten czas jedzenia orijen - ok 5 miesięcy- schudł :(
Zaczął się też podpierać na całych tylnych stopach. I ciągle mu bulgocze w brzuszku.
Ma kamień nazębny na tylnych zabkach i lekki stan zapalny zaczyna się przy dziąśle.
Poza tym czuje się chyba dobrze, dużo mruczy, tuli się, i też się od czasu do czasu bawi biega z rodzeństwem również 16toletnim.
Martwi mnie to chudnięcie.
W wynikach podwyższony nieznacznie mocznik, retikulocyty i eozynocyty.
Obniżona fruktozamina.
Co to znaczy?
Jak to rozumieć?

GLU 142 MG/DL 71-159
FRU 121 UMOL/L 191-349
BUN 39 MG/DL 16-36
CREA 2,0 MG/DL 0,8-2,4
BUN/CREA 20
ALT 77 U/L 12-130
AST 36 U/L 0-48
ALKP 22 U/L 14-111

RBC 9,16 M/UL 5-10
HCT 39,7% 30-45
HGB 13,6 G.DL 9-15,1
MCV 43,3 FL 41-58
MCH 14,8 PG 12-20
MCHC 34,3 G/DL 29-37,5
RDW 19,3% 17,3-22
%RETIC 0,6%
RETIC 54,0 K/UL 3,0-50,0
WBC 8,75 K/UL 5,5-19,5
%NEU 68,2%
%LYM 15,6%
%MONO 6,7%
%EOS 9,4%
%BASO 0,1%
NEU 5,97 K/UL 2,5-12,5
LYM 1,36 K/UL 0,4-6,8
MONO 0.59 K/UL 0,15-1,7
EOS 0,82 K/UL 0,10-0,79
BASO 0,01 K/UL 0-0,10
PLT >438 K/UL 175-600
MPV 19.0 FL
PDW 25,6%
PCT 0,83%
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Posty: 13053
Rejestracja: 29 września 2004, 14:43
Kontakt:

24 marca 2017, 11:39

catta a badanie moczu i ogólne badanie palpacyjne brzuszka ok ? co z kupą?


martunka333 a co się psu dzieje?
Lekarz weterynarii Jarosław Orzeł - specjalista chorób psów i kotów, specjalista chirurg,specjalista radiolog.


http://www.krakvet.eu
catta
Posty: 2
Rejestracja: 21 marca 2017, 15:37

24 marca 2017, 13:39

Kupa jest i normalna.
Badania moczu wet. nie zalecił badać. Brzuch palpacyjnie chyba ok?, bo nic nie mówił.
Ale skóra mu aż wisi, bo widać, że schudł. No i ciągle podpiera się na tylnych całych stópkach.
Co może być tego przyczyną, i jak mam rozumieć ww wyniki badań? Mocznik, retikulocyty, eozynocyty podwyższone..
martak151
Posty: 2
Rejestracja: 26 marca 2017, 21:13

27 marca 2017, 01:55

Witam serdecznie, chciałam zapytać czy ktoś mógłby mi pomóc w interpretacji wyników, trochę niepokoi mnie podniesione wartości niektórych parametrów, badania psiakom zrobiłam w celu sprawdzenia czy wszystko w porządku, a nie dlatego by miały jakieś niepokojące objawy. Psiaki są regularnie odrobaczane – ostatnie na początku marca, a badanie jest z 25.03. weterynarz stwierdził u obu odwodnienie, ale jak np. sprawdzałam im po skórze na szyi to wszystko było w porządku, szybko po naciągnięciu wracała do normalnego stanu. Psy raczej nie miewają wymiotów czy biegunek, aczkolwiek faktycznie mało piją wody, w dni kiedy mnie nie ma w domu podobno czekają aż do mojego powrotu i dopiero wtedy zabierają się za jedzenie i picie – czy to może mieć wpływ na wartość wskaźników. Oba mają taką samą dietę.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Piesek – jack russell terier, wiek 2 lata, waga 9,2 kg

ALP 32.935

ALT 66.938

AST 60.557

KREA 0.263

MOCZN 10.496

AST/ALT 0.905

WBC 12.1 X 10^9

LIMF 2.6 X 10^9

MON 0.6 X 10^9

GRAN 8.9 X 10^9

% LIMF 21.8%

MON % 5.3%

% GRAN 72.9%

RBC 8.84 X 10^12

HGB 219

HCT 69.0%

MCV 78.1

MCH 24.7

MCHC 317

RDW 10.8%

PLT 244 X 10^9

MPV 8.9

PDW 16.2

PCT 0.217%

EOS % 0.4%





Suczka – mieszaniec, wiek 3 lata, w zeszłym roku miała zabieg sterylizacji, waga 10,5 kg (lekka nadwaga)

ALP 26.193

ALT 65.791

AST 24.289

KREA 0.934

MOCZN 6.298

AST/ALT 0.369

WBC 8.5 X 10^9

LIMF 2.3 X 10^9

MON 0.5 X 10^9

GRAN 5.7 X 10^9

% LIMF 26.5%

MON % 6.5%

% GRAN 67.0%

RBC 7.85 X 10^12

HGB 181

HCT 60.2%

MCV 76.7

MCH 23.0

MCHC 300

RDW 14.5%

PLT 240 X 10^9

MPV 9.3

PDW 15.8

PCT 0.223%

EOS % 1.4%
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Posty: 13053
Rejestracja: 29 września 2004, 14:43
Kontakt:

29 marca 2017, 09:19

catta wykonaj analizę moczu

martak151 u teriera jeśli mocznik jest w mmol to nieznacznie podniesiony co doataje do jedzenia? Zrób badanie moczu.
Lekarz weterynarii Jarosław Orzeł - specjalista chorób psów i kotów, specjalista chirurg,specjalista radiolog.


http://www.krakvet.eu
martak151
Posty: 2
Rejestracja: 26 marca 2017, 21:13

29 marca 2017, 18:20

mocznik jest w jednostce mg/dL (zakres podany jest na 20.000 do 45.000), a do jedzenia dostaje suchą karmę Acanę bez dodatku zbóż, a wieczorem gotowane mięso (drób/wołowina), ryż/kasza jaglana i warzywa (każdy w stosunku 1:3)
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Posty: 13053
Rejestracja: 29 września 2004, 14:43
Kontakt:

05 kwietnia 2017, 08:54

obniżenie poziomu mocznika może świadczyć o kłopotach z wątrobą , wyniki ma lekko przekroczone , ale nie aż tak aby dawała takie zmiany. Można podać jakieś preparaty ziołowe czy też biopreparaty stabilizujące pracę wątroby i obserwować.
Lekarz weterynarii Jarosław Orzeł - specjalista chorób psów i kotów, specjalista chirurg,specjalista radiolog.


http://www.krakvet.eu
punia2017
Posty: 23
Rejestracja: 05 kwietnia 2017, 20:26

05 kwietnia 2017, 21:30

Witam serdecznie

Bardzo proszę o pomoc.
Moja Punia - suczka beagle 6 lat i 9 miesięcy jest ciężko chora - ma złe wyniki krwi.
O chorobie dowiedzieliśmy się 16 marca kiedy zawiozłam ją do weterynarza na zabieg sterylizacji,który się nie odbył z uwagi na złe wyniki krwi.Nie ma żadnych widocznych objawów, nigdy wcześniej nie miała też badanej krwi.
Miała robiony cały szereg badań, które nic nie wykazały. Nie znamy przyczyny nieprawidłowości w krwi, a weterynarz nie ma już pomysłu co to może być...
USG brzucha bez zmian z wyjątkiem wzdętych jelit.
Tarczyca w normie
pasożytów krwi nie ma
pasożytów przewodu pokarmowego również nie stwierdzono w kale, ale profilaktycznie odrobaczono
posiew kału nie wykazał wzrostu
mocz wyniki idealne
węzły nie powiększone
2 niewielkie gruczolaki jeden na piersi drugi między przednimi łapami
Pies ma apetyt, jest dość aktywny - chodzi na spacer 3 km bez odpoczynku
W poniedziałek jeszcze będziemy robić badanie poziomu potasu i sodu we krwi.
Zastanawiamy się również nad zrobieniem badań genetycznych w kierunku defektu niedoboru kinazy pirogranianowej.
Punia dostawała witaminę B12 w zastrzykach, kwas foliowy - brak poprawy
Encorton - po nim wzrosły płytki, białe krwinki
Minerały w zastrzyku
araesp - 2 dawki - brak poprawy
po odstawieniu encortonu płytki spadły
Była też konsultacja hematologiczna.
Punia to członek rodziny, proszę o odpowiedź.

http://www.e-meblestylowe.home.pl/allegro/punia1.jpg
http://www.e-meblestylowe.home.pl/allegro/punia22.jpg
http://www.e-meblestylowe.home.pl/allegro/punia3.jpg
http://www.e-meblestylowe.home.pl/allegro/punia4.jpg
punia2017
Posty: 23
Rejestracja: 05 kwietnia 2017, 20:26

06 kwietnia 2017, 22:06

A moze to babeszjoza??..
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Posty: 13053
Rejestracja: 29 września 2004, 14:43
Kontakt:

12 kwietnia 2017, 12:29

pilnie dokładny rozmaz krwi , poziom retikulocytów, cytologia kału, kał na krew utajoną. Bardzo dokładne usg brzucha!!!! Rtg płuc badanie moczu.
Lekarz weterynarii Jarosław Orzeł - specjalista chorób psów i kotów, specjalista chirurg,specjalista radiolog.


http://www.krakvet.eu
Kozi91
Posty: 8
Rejestracja: 12 kwietnia 2017, 16:50

12 kwietnia 2017, 18:02

Witam wszystkich forumowiczów,

Nie wiem czy piszę w dobrym dziale, ale chciałbym uzyskać poradę. Mam 13 letniego labradora, od jakiegos czasu zaczął tracić na wadze i ma często rozwolnienie. Całe życie był bardzo szczupły i jak mi się wydawało wrażliwy na zmianę jedzenia (miewał czasem rozwolnienie). Jednak od powiedzmy pół roku częstotliwość biegunki się nasiliła i zaczał chudnąć. Wykonałem mu badanie kanału oraz krwi, ma podwyższone AP - 642, oraz Bilirubina całkowita - 5,13. Podobno podwyższone AP występuje często przy nowotworach...Jakieś rady?
Zapomniałem dodac, że miał też robione usg dzisiaj, ale nic nie wykryło.
punia2017
Posty: 23
Rejestracja: 05 kwietnia 2017, 20:26

15 kwietnia 2017, 21:00

Witam.Dwukrotny posiew kalu nic nie wykazal.Wynik badania moczu wszystko w normie.Usg brzucha nic nie wykazalo procz wzdetych jelit ale mam watpliwosci co do jakosci aparatu.poziom retikulocytow 5000.pozostaje powtorzyc usg brzucha rtg pluc i bad.na krew utajona.Co to moze byc???
Krzysiekewa
Posty: 233
Rejestracja: 16 października 2016, 15:58

17 kwietnia 2017, 14:46

punia2017 pisze:Witam.Dwukrotny posiew kalu nic nie wykazal.Wynik badania moczu wszystko w normie.Usg brzucha nic nie wykazalo procz wzdetych jelit ale mam watpliwosci co do jakosci aparatu.pozioGm retikulocytow 5000.pozostaje powtorzyc usg brzucha rtg pluc i bad.na krew utajona.Co to moze byc???
Może nowotwór, bardzo złe wyniki
punia2017
Posty: 23
Rejestracja: 05 kwietnia 2017, 20:26

17 kwietnia 2017, 18:39

Tego sie wlasnie obawiam...Dziwne jednak ze przy tak zlych wynikach pies dobrze sie czuje i w zasadzie normalnie funkcjonuje..
ODPOWIEDZ