Niski wapń, podwyższony potas, niskie płytki i albuminy

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy: Robert A., Jarek

ODPOWIEDZ
sandra.g
Posty: 15
Rejestracja: 26 stycznia 2018, 10:02

03 września 2019, 15:59

Dzień dobry, mam 10,5 - letnią sunię. Rok temu miała zabieg ovariohisterektomii i subtotalnej mastektomii z powodu złośliwego guza mieszanego o II stopniu złośliwości (usunięty doszczętnie, bez zajęcia naczyń chłonnych, z polami martwicy).
Jesteśmy pod kontrolą onkologa, co 6 miesięcy wykonujemy USG jamy brzusznej, RTG klatki piersiowej i badania krwi.

We wczorajszych badaniach krwi zauważyłam niepokojące mnie zmiany:
Erytrocyty 7,33 T/l (5,50-8,50)
Hematokryt 51,5 % 44,0-55,0
Hemoglobina 17,2 g/dl (15,0-19,0)
MCV 70,3 fl (60,0-77,0)
MCH 23,5 pg (19,0-24,0)
MCHC 33,4 g/dl (32,0-36,0)
Leukocyty 8,20 G/l (6,00-12,0)
Neutrofile % 63,3 % (55,0-75,0)
Neutrofile ilościowo 5,19 G/l (3,00-9,00)
Limfocyty % 24,9 % (13,0-30,0)
Limfocyty ilościowo 2,04 G/l (1,00-3,60)
Monocyty % 7,60 % (1,00-10,0)
Monocyty ilościowo 0,620 G/l (0,150-0,850)
Kwasochłonne % 4,10 % (0,100-6,00)
Kwasochłonne ilościowo 0,340 G/l (0,100-0,600)
Zasadochłonne % 0,100 % (0,100-1,00)
Zasadochłonne ilościowo 0,010 G/l (0,010-0,100)
Płytki krwi 161,0 G/l (150,0-500,0)
Albuminy 27,2 g/l (25,0-44,0)
ALT (GPT) 45,0 U/l (1,00-80,0)
alfa-Amylaza 433,9 U/l (10,0-1650,0)
AP - fosfataza alkaliczna 29,5 U/l (1,00-141,0)
AST (GOT) 32,1 U/l (1,00-76,0)
Białko całkowite 57,9 g/l (54,0-75,0)
Bilirubina całkowita 1,92 μmol/l ( 0,010-4,60)
Cholesterol 4,87 mmol/l (3,10-8,60)
CK - kinaza kreatynowa 104,0 U/l (25,0-470,0)
Fruktozamina 224,9 μmol/l (225,0-365,0)
GLDH 4,70 U/l (0,100-10,6)
GGTP 3,10 U/l (0,100-7,00)
Glukoza 1,16 mmol/l (3,05-6,10)
Kreatynina 88,3 μmol/l (35,0-132,0)
LDH 266,0 U/l (105,0-1680,0)
Lipaza (DGGR) 99,3 U/l (1,00-120,0)
Mocznik 6,10 mmol/l (3,30-8,30)
Trójglicerydy 0,430 mmol/l ( 0,110-1,71)
Chlorki 111,8 mmol/l (96,0-113,0)
Fosfor nieorganiczny 1,32 mmol/l (0,700-1,60)
Magnez 0,840 mmol/l (0,600-1,30)
Potas 5,25 mmol/l (3,50-5,10)
Sód 148,0 mol/l (140,0-155,0)
Wapń 1,91 mmol/l (2,30-3,00)
Globuliny 30,7 g/l (18,0-45,0)
Stosunek albuminy/globuliny 0,886 (0,670-1,60)
T4 całkowita 1,47 μg/dl (1,50-4,50)

Tydzień przed wykonanym badaniem przyjmowała kwas klawulanowy i Rheumocam (obydwa przez 4 dni).
Czym może być spowodowany niski wapń, podwyższony potas, niskie albuminy i białko całkowite?
Płytki krwi również mnie zaniepokoiły, gdyż zawsze miała je w granicach 350-400, a teraz 161. Czym może być spowodowany ten spadek?
T4 całkowite ma zawsze obniżone, ale wolną tyroksynę w normie.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Posty: 13061
Rejestracja: 29 września 2004, 14:43
Kontakt:

25 września 2019, 11:20

W tym momencie nie podejmowałbym żadnych kroków. Organizm jest istotą żywą i reaguje na każde podanie leków, zmiany pór roku, zmiany żywienia i stąd wyniki nie mogą z badania na badanie wychodzić dokładnie idealne. Powtórzyłbym badania za około 3- 4 tygodnie. Jeżeli uczymywałaby się tendencja spadkowa wcześniej uzyskanych złych parametrów, należałoby podjąć interwencję , a na tą porę nie robiłbym nic ze względu na to iż przekroczenia są stosunkowo niewielkie
Lekarz weterynarii Jarosław Orzeł - specjalista chorób psów i kotów, specjalista chirurg,specjalista radiolog.


http://www.krakvet.eu
sandra.g
Posty: 15
Rejestracja: 26 stycznia 2018, 10:02

02 listopada 2019, 13:09

Jarek pisze:
25 września 2019, 11:20
W tym momencie nie podejmowałbym żadnych kroków. Organizm jest istotą żywą i reaguje na każde podanie leków, zmiany pór roku, zmiany żywienia i stąd wyniki nie mogą z badania na badanie wychodzić dokładnie idealne. Powtórzyłbym badania za około 3- 4 tygodnie. Jeżeli uczymywałaby się tendencja spadkowa wcześniej uzyskanych złych parametrów, należałoby podjąć interwencję , a na tą porę nie robiłbym nic ze względu na to iż przekroczenia są stosunkowo niewielkie
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Powtórzyłam badania za Pana radą. Teraz jedyne odchylenie to niski poziom wapnia i niski poziom T4.
Wapń suplementowałam, we wrześniu było 1,91 mmol/l, teraz 2,10 mmol/l (norma 2,30-3,00). Dalej utrzymujemy suplementację.

T4 we wrześniu było 1,47 mikrogram/dl, a teraz 1,31 (norma 1,50-4,50).

Sunia nie ma problemów ze skórą, sierścią, nie tyje, od 2 lat waży tyle samo. Nie jest ospała, dziennie robimy ok. 10-15 km spacerów.
Ale ma zawsze dość niskie tętno w granicach 70-100. Z ostatniego badania echo ma frakcję wyrzutową lewej komory w dolnej granicy normy (+ łagodną endokardioze mitralną w fazie bezobjawowej B1 wg ACVIM).
W ostatnim roku nie chorowała, poza owrzodzeniem rogówki (wg doktor mógł to być wynik zakłucia trawą).

Nasza Pani doktor stwierdziła, żeby nie wdrażać leczenia i powtórzyć T4 w grudniu.
Na własną rękę zaczęłam jej podawać algi morskie.
Rok temu też miała niski poziom T4, ale frakcję wolną w normie.
Jak Pan myśli, czy to może być niedoczynność tarczycy?
Czy za miesiąc znów zrobić samo T4 czy może lepiej TSH i wolną T4?
Czy podawać jej algi?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Posty: 13061
Rejestracja: 29 września 2004, 14:43
Kontakt:

06 listopada 2019, 09:25

prawdopodobnie masz u niej do czynienia z niedoczynnością tarczycy niewelkiego stopnia możesz jeszcze czekać do grudnia, a potem wykonać jeszcze raz badanie poziomu hormonów jeżeli kolejny raz wyjdzie za niskie t4 już włączyłem suplementację leków
Lekarz weterynarii Jarosław Orzeł - specjalista chorób psów i kotów, specjalista chirurg,specjalista radiolog.


http://www.krakvet.eu
sandra.g
Posty: 15
Rejestracja: 26 stycznia 2018, 10:02

17 grudnia 2019, 11:19

Jarek pisze:
06 listopada 2019, 09:25
prawdopodobnie masz u niej do czynienia z niedoczynnością tarczycy niewelkiego stopnia możesz jeszcze czekać do grudnia, a potem wykonać jeszcze raz badanie poziomu hormonów jeżeli kolejny raz wyjdzie za niskie t4 już włączyłem suplementację leków
Dzień dobry Panie Doktorze. Wykonałam powtórnie badania tarczycy, tym razem poszerzone:
T4 całkowita - 1,30 mikrogram/dl (1,5 - 4,50)
T4 wolna 1,07 ng/dl (0,600-3,70)
Cholesterol 4,88 (188,42) mmol/l (mg/dl) 3,10-8,60 (119,7-332,0)
Współczynnik K: 4,76

Co robić w takim wypadku? Czy to niedoczynność tarczycy?

Sunia nie ma typowych objawów niedoczynności, ma jedynie bradykardię i stwierdzoną łagodną niedomykalność zastawki mitralnej w fazie bezobjawowej B1.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Posty: 13061
Rejestracja: 29 września 2004, 14:43
Kontakt:

08 stycznia 2020, 11:06

ja osobiście wąłczyłbym niewielkie dawki leku i zaobserwował zachowanie psa. Jeśli wyniki wrócą do normy a zobaczysz , że pies też inaczej się zachowuje to wtedy trzeba będzie podjąć decyzje o stałym podawaniu leków.
Lekarz weterynarii Jarosław Orzeł - specjalista chorób psów i kotów, specjalista chirurg,specjalista radiolog.


http://www.krakvet.eu
ODPOWIEDZ