Niewydolność nerek u psa!

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy: Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Posty: 13062
Rejestracja: 29 września 2004, 14:43
Kontakt:

11 maja 2018, 08:32

moi drodzy wprowadzam nową zasadę na forum nie komentuję ścinków wyników i wyników bez jednostek.
Lekarz weterynarii Jarosław Orzeł - specjalista chorób psów i kotów, specjalista chirurg,specjalista radiolog.


http://www.krakvet.eu
lenorq
Posty: 1
Rejestracja: 19 maja 2018, 18:48

19 maja 2018, 18:53

Witam
Od jakiegoś czasu, blisko 6 letnia suczka rasy mops, w trakcie spacerów przysiada w pozycji jak do oddawania moczu, jednak nic jej nie wypływa. Ogólnie pierwszy przykuc kończy się oddaniem moczu, ale każdy kolejny nie. Średnio na jednym spacerze potrafi przysiąść 3/4 razy.
Co może być powodem?
Dziękuje za wskazówki
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Posty: 13062
Rejestracja: 29 września 2004, 14:43
Kontakt:

21 maja 2018, 10:32

wykonaj podstawową analizę moczu.
Lekarz weterynarii Jarosław Orzeł - specjalista chorób psów i kotów, specjalista chirurg,specjalista radiolog.


http://www.krakvet.eu
Eve77

08 czerwca 2018, 21:34

Witam proszę o odpowiedź mój szczeniak 6mc ma już tylko jedna nerka jest po nefrektomi ma takie wyniki usg lekki poszerzenie miedniczki i o 6mm
mocz ciezar1,018 ph
6,5 białko +30mg/zł
glukoza bilirubina erytrocyty azotuy nieobecne
nablonki krysztaly wałeczki nie wykryto
bialko w moczu 25,0 mg/dl
kreatynina w moczu 4932,0 (55,73) umol/ł (mg/dl) wynik 0,448
Sdma 1,06 umol/ł nie ma 0,001-0,650
Krew
Kreatynina 1,2 mg/dl
Mocznika 58,9 mg/dl
Fosfor 6,8mg/dl
Sód potas w normie
Parametry w normie dla TZW wskaźnik anuzocytozy 14,8%
CZY to już niewydolność i jak duża mamy tylko jedna nerka
Bardzo proszę o odpowiedź Pana Jarka
Marina galgo

17 czerwca 2018, 12:29

Witam,
Nasz 10-letni chart hiszpański ma niewydolność nerek. W ciagu dwóch tygodni zmienił sie z normalnie funkcjonującego psa w cieżko chorego. W poniedziałek wyniki krwi mocznik 177, kreatynina 4,43. Po dwóch dniach kroplówki zero poprawy, wyniki nawet ciut gorsze. Na usg żadnych zmian. Po dwóch dniach kroplówki zaczęła sie zbierać woda w żołądku. Apetyt był bardzo słaby, 18kg pies z trudem zjadł 200g Renala. W piatek popołudniu wzięliśmy psa do domu, weterynarz stwierdzil, ze nie umie mu pomoc i ze ostatnia szansa jest konsultacja w specjalistycznym szpitalu weterynaryjnym. Mamy termin dopiero na środę. Marina nie zjadła nic od piatku wieczór, ani Renala, ani innych karm które mamy w domu. Zjadła malutki kawałek szynki, ale to przecież czyste białko, pożywienie dla niej zakazane.
Wiec pytanie mam takie: czy ona sie nie zagłodzi do środy? Czy moze lepiej dać jej chociaż tej szynki?
Na razie pies wydaje sie jako tako w formie, pije, sika, chodzi po schodach, wychodzi na spacer, przychodzi do nas.
ninka0
Posty: 3
Rejestracja: 18 czerwca 2018, 08:31

18 czerwca 2018, 08:36

Witam, jak zakończyło się leczenie i co dolegało, bo mamy podobny problem
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Posty: 13062
Rejestracja: 29 września 2004, 14:43
Kontakt:

20 czerwca 2018, 08:55

Eve 77 za mało danych, dlaczego miał usuwana nerkę , jakie wyniki miała przed zabiegiem? Wyniki teraz nie są idealne , ale też nie sa katastrofą tylko trzeba teraz wszystko spiąć w jedną całość.
Lekarz weterynarii Jarosław Orzeł - specjalista chorób psów i kotów, specjalista chirurg,specjalista radiolog.


http://www.krakvet.eu
patulak
Posty: 1
Rejestracja: 26 lipca 2018, 21:23

26 lipca 2018, 21:57

Witam
Panie doktorze zwracam się z wielką prośbą o pomoc. Do weterynarza trafilam z moja 9 letnia goldenka, poniewaz schudla, zrobila sie osowiala i na spacerach strasznie sie meczyla.Lekarz zrobil jej wyniki krwi i wyszlo, że ma niewydolność nerek. Badanie usg nerek:struktura nerek zachowana, zwapnienie miedniczek nerkowych, liczne zmiany hyperpoechogenne w obrębie kory nerek.
Badania krwi były następujące:
GLU 88 mg/dL norma 77-143
CREA 3,9 mg/dL norma 05-1,8
BUN 76 mg/dL norma 2,5-6,8
PHOS 5,8 mg/dL norma 2.5-6.8
Ca 10,9 mg/dL7.norma 9-12
TP 6,7 mg/dL norma 5.2-8.2
ALBT 40 U/L 10-125
ALKP 133U/L norma 23-212
GGT 3 U/L norma 0-11
TNIL 0,1 mg/dL norma 0.0-0.0
CHOL 350 mg/dL norma 110-320
AMYL 1071 U/L norma 500-1500
LIPA 928 U/L norma 200-1800
TT4 1.0 ug/dL norma 1.0-4.0
Morofologia wyszła ok. RBC 5.61 ( norma 5.5-8.5), HGB 15.3 ( norma 12-18) , WBC 9,80 (norma 6-17)

Został jej zapisany proszek Ipakitine, lekarz prosił abym zmieniła karme na nerkową Royal Canin Renal w puszkach .
Wszystko stosowałam jak trzebva i po dwochtygodniach wyniki nerkowe sie pogorszyły i pies schudł 1 kg.
Wyniki po dwóch tygodniach:
SCMA 58ug/dL norma 0-14 ,
CREA 4.6 up/dL norma 0.5-1.8
BUN 85 mg/dL norma 7-27
Dostała następujące leczenie:
Upcard 3mg - 1.4 tabletki raz dziennie
Clavaseptin 500 mg - 1 tabletka co 12godzin
Ranigast 1 tabletka co 12 godzin
Benakor f 20 mg - 0,5 tabletki raz dziennie.
i dalej dieta i puszki Royal dog Renal i zaczęłam jej gotować jedzenie z miesem karkówka makaronem i warzywami lub ryzem.

PO kolejnych dwóch tygodniach sunia miała lepszy apetyt, z checia wychodzi na krótkie spacery bo dalej szybko sie meczy.
Wynik u lekarza dalej sie pogorszyły:
CREA 6,3 up/dL norma 0.5-1.8
BUN 99 mg/dL norma 7-27
ALT 72 U/L norma 10-125
AST 25 U/L norma 0 - 50
ALKP 135 U/L norma 23-212
Morfologia sie poprawiła:
RBC 5,83 M/uL norma 5.65 -8.87
HBG 14 g/dL 13.1-20.5
WBC 6.07 K/uL norma 5.05-16.76

Lekarz jej zwiększyła dawkę Benakor F 20 mg na pól tabletki dziennie i resztę oprócz antybiotyku bez zmian.

Martwię sie o moją sunię, ponieważ wiem ze cos idzie nie tak. Na leki nie reaguje. Po za tym w internecie wyczytałam, ze sa to leki na serce.
Badania moczu lekarz nie kazał robić, bo mówił,ze wie co w nim wyjdzie.
Wiem,że zwierzęta z tą choroba mogą życ kilka lat tylko musza mieć prawidłwe leczenie. Prosze o jakąś sugestię , ewentualnie uwagi co jeszcze mogłabym dla mojej suni zrobić. Czytałam o leku Azodyl , czy może warto tym lekiem spróbowac leczenie.
Z góry dziekuję za pomoc.
Zwierz1980

29 lipca 2018, 21:15

Preparat Rubenal często polecany przy niewydolności nerek zawiera 42mg fosforu. Jak się to ma do często podwyższonego poziomu fosforu przy NN?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Posty: 13062
Rejestracja: 29 września 2004, 14:43
Kontakt:

01 sierpnia 2018, 10:52

Nie przeprowadzałem w tym kierunku jakiego szczególnego badania trzeba byłoby producentowi zadać takie pytanie, niemniej preparat oceniam dobrze . Daje u niektórych psów dobre wyniki.
Lekarz weterynarii Jarosław Orzeł - specjalista chorób psów i kotów, specjalista chirurg,specjalista radiolog.


http://www.krakvet.eu
agnik1

14 sierpnia 2018, 16:03

Mam leki po mojej kochanej suni Sisi, która odeszła w lipcu.💔😪 Chorowała na PNN Może jakiś piesek potrzebuje... ( RenAvast, Direne, Homovet, Nefrokrill, Azodyl). Data ważności 08.2019r.
agnik1
Posty: 1
Rejestracja: 14 sierpnia 2018, 18:17

14 sierpnia 2018, 18:24

Witam 13 lipca pożegnałam moją kochaną sunię 12 letnią alaskankę malamute - Sisi 💔😪 Chorowała Na PNN
Marita K

02 września 2018, 20:50

Witam,
Bardzo chciałabym wypróbować lek Azodyl. Proszę mi powiedzieć jakie były efekty ?? Leczymy pieska na niewydolność nerek już ponad 3 lata. Piesek miał ciągle problemy z biegunkami i wymiotami, zrobilismy badania krwi okazało się że ma chore nerki - kreatynina 2,4 mg/dl, mocznik 70 mg/dl. Przeszliśmy na dietę nerkowa i zaczęliśmy podawać pronefre. Bardzo długo na prawdę dobrze piesek funkcjonował, ale choroba powoli postępowała. Każdy z nas wie że ta choroba to tylko wyrok odciągnietyw czasie.. :(
Rok temu kreatyna wynosiła już ponad 6. Była dość silna anemia, wymioty, biegunki, nie moglismy juz sobie poradzic ze stanem naszego Nikusia. Pojechaliśmy do specjalistki nefrolog do Warszawy. Okazało się, że nerki naszego pieska są już bardzo zniszczone przez chorobę. Dostaliśmy maksymalnie parę miesięcy :( byłam wtedy w 5 miesiącu bliźniaczej ciąży, bardzo chciałam żeby Nikuś był z nami gdy na świecie będą już nasze dzieci.
Pani Doktor ułozyła nam leczenie - przez miesiąc co drugi dzień podskórne kroplowki NaCl, na stałe lotensin, famogast, potas, zastrzyki Aranespu i w dalszym ciągu pronefra. Po miesiacu - megaaa rezultaty. Szok ! Jakbysmy sie cofneli z samopoczuciem Nika o 2 lata wstrecz. Wyniki - rewelacja. Kreatynina w normie, mocznik 50. Ale szczescie trwalo tylko parę dni. Potem znowu wymioty, biegunki, apatia.
Podjęłam decyzję że będę robić regularnie co 3-4 dni kroplowki podskórne. Piesek sie przyzwyczail, bardzo dobrze to znosil i przede wszystkim bardzo dobrze się czuł. Raz na jakiś czas przychodziło pogorszenie - wtedy robiłam kroplowki trochę częściej- np co dwa dni I znowu było dobrze. Piesek cieszył się życiem, bawił się, zawsze miał apetyt i ogólnie był szczęśliwy. Od jakiegoś czasu niestety jest już źle, robię kroplowki co dwa dni, mocznik itak idzie w górę (ostatni wynik 150), kreatynina 4,5 , mamy przewlekły problem z biegunkami, wydaje mi się że to właśnie przez zatrucie mocznikiem, piesek się trzęsie. Schudł przez biegunki, ale nadal ma apetyt, lubi chodzić na spacery, przytulać się. Zdaje sobie sprawę że to wszystko było sztucznie utrzymane tymi kroplowkami I ta piramida się wali, nerki przestają pracowac. Morfologia kiepska, nie będę pisać wszystkiego, ale na 16 wskaźników, aktualnie 9 poza normą.
Podawalismy teraz plyn ringera z mleczanami dozylnie codziennie przez okres tygodnia, za pare dni kolejne badania.
Piesek doczekał naszych dzieci, malo tego mają już 9 miesięcy. <3 Synek uwielbia Nikusia, śmieje się w głos gdy go widzi. Nie mogę się pogodzić z tym, że koniec jest już tak blisko. Miałam parę lat by oswoić się z tą myślą, ale tego nie da się przyjąć. Ból i żal który czuje jest okropny :( ściskam wszystkich i życzę dużo dobrych dni dla Waszych piesków.
Marita K

02 września 2018, 21:54

Agnik 1 czy mogłabym odkupić Azodyl ?? Zaczęłam teraz czytać o tym suplemencie, może by nam pomógł z tym mocznikiem.
marta.40@op.pl

20 września 2018, 19:20

Witam wszystkich u mnie podobnie 15 wrzesnia musialam poddac eutanazji mojego najukochanszego prawie 13 letniego Macha.Moj synek bo tak go nazywalam dwa ipol roku temu mial raka srodpiersia chlonniaka ok 10 cm jeden lekarz chcial go uspic ale dzieki Bogu mieszkamy w Belgi i pojechelismy do najlepszej kliniki i tam wspanaily doktor podal mu chemie i synek zyl z nami dwa i pol roku pokonal raczysko ,ale niestety nadszedl czas kiedy przestal jesc pojechalismy do kliniki okazalo sie ,ze to nie rak a nerki pieprzone nerki wykonczyly mojego syneczka nie mogl sie wysikac nie stawal na lapki to juz ostatnie stadium choroby bylo ale dodam,ze 3 godziny przed smiercia wstal i obszedl caly ogrodek mysle ,ze chcial sie pozegnac z gaska jaka mamy i ze wszystkim co znal .potem wrocil i sie przewrocil juz nie wstal czuwalam przy nim dwie noce ,kochalam go nad zycie nie wiem czy kiedykolwiek sie otrzasne poddalam jego cialo do kremacji teraz stoi w domku w urnie na chonorowym miejscu biegaj szczesliwy za teczowym mostem kochanie czekaj tam na mnie kiedys sie spotkamy zawsze Ci to mowilam
ODPOWIEDZ