Niewydolność nerek u psa!

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy: Robert A., Jarek

ODPOWIEDZ
Nensi
Posty: 2
Rejestracja: 22 lutego 2018, 12:17

22 lutego 2018, 12:34

Jakie badanie powinno byc wykonane aby sprawdzic czy nerki dobrze pracuja? Oraz czy trzeba robic dodatkowo badanie TLI na trzustke jezeli zostalo zrobione badanie krwi profil rozszerzony? Nie wiem co sie dzieje z moja suczka ktora ma 6 mies :( a kazdy wet mowi mi co innego i naciaga na kolejne badania ktore trwaja a pies sie meczy nie wstominajac juz o cenach za wizyty i koszty badan oraz lecznicze karmy :(
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Posty: 12881
Rejestracja: 29 września 2004, 14:43
Kontakt:

28 lutego 2018, 11:04

oznaczenie czynności nerek głównie mocznik i kreatynina , analiza ogólna moczu - to podstawowe badania. Do pakietów z reguły nie wlicza się TLi pakiety tworzy sobie samo każde laboratorium.
Lekarz weterynarii Jarosław Orzeł - specjalista chorób psów i kotów, specjalista chirurg,specjalista radiolog.


http://www.krakvet.pl - najtańszy sklep zoologiczny
http://www,krakvet.eu
Sławek 0791

07 marca 2018, 17:28

Panie doktorze kreatynina 17 czy jest jeszcze ratunek ? Podajemy azodyl od 6 dni i krpolówki podskórne. Szukam wszędzie pomocy.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Posty: 12881
Rejestracja: 29 września 2004, 14:43
Kontakt:

09 marca 2018, 09:22

w biologii zawsze jest szansa , choć wyniki katastrofalne , ale jeden parametr to za mało do określenia stanu organizmu
Lekarz weterynarii Jarosław Orzeł - specjalista chorób psów i kotów, specjalista chirurg,specjalista radiolog.


http://www.krakvet.pl - najtańszy sklep zoologiczny
http://www,krakvet.eu
slawek0791

09 marca 2018, 09:57

JUż podaję

Morfologia
Leukocyty 17,90 G/l 6,0 12,0 H
Erytrocyty 3,78 T/l 5,5 8,0 L
Hemoglobina 5,00 mmol/l 7,45 11,17 L
Hematokryt 0,23 l/l 0,37 0,55 L
MCV 62 fl 60 77 ~
MCH 1,33 fmol 1,18 1,49 ~
MCHC 21,4 mmol/l 19,8 22,3 ~
RDW 21 % 14 19 H
Płytki krwi 318 G/l 200 580 ~
MPV 9 fl 6 9 ~
Rozmaz manualny wg Schillinga:
Kwasochłonne 2 % 1 10 ~
Pałeczkowate 6 % 0 3 H
Segmentowane 86 % 60 77 H
Limfocyty 3 % 12 30 L
Monocyty 3 % 0 10 ~
Obraz krwinek czerwonych:
Anizocytoza Nieznaczna
Polichromazja Nieznaczna
Poikilocytoza Dość znaczna
Oligochromia Dość znaczna
Oznaczenia biochemiczne
Kreatynina 17,3 mg/dl 0,8 1,7 H
Mocznik 356,0 mg/dl 20 50 H
slawek0791

09 marca 2018, 10:03

Panie Doktorze jeszcze gdyby Pan doradził co może złagodzić uszkodzenie błony śluzowej przełyku. Sądzę , że to mocznik niszczy i doprowadza do stanu zapalnego. Karmimy ją i podajemy też wodę , ale sprawia jej ból nawet przełykanie . Wyniki badania są z przed podawania azodylu. Kolejne badanie kwi w środę tj 14.03.2018 i to będzie dwa tygodnie kiedy podajemy azodyl.
Sławek0791

10 marca 2018, 16:39

Już odpowiedź jest nieistotna. Dzisiaj Korunia odeszła . Moje serce pęka z bólu. Ból nie do opisania. Dbajcie o swoich najlepszych czwornożnych przyjaciół, bo żal i smutek jaki pozostaje jest nie do opisania. Miłość mojego życia mnie opuściła. Jedyna i ostatnia miłość.
Malinna
Posty: 3
Rejestracja: 20 marca 2018, 21:08

20 marca 2018, 21:40

Dzień dobry, mój pies Kłopcio (mieszaniec cocker spanielki i kundelka), lat 10,5 (17 kg), do tej pory brak problemów ze zdrowiem, w zeszłym tygodniu zaliczył dziwny, dosłownie półminutowy epizod zasłabnięcia. Jest dość energiczny, zjadł łapczywie, wpadł do pokoju, jeszcze mieląc resztki w zębach i nagle ugięły się pod nim tylne łapki, wczołgał się pod kanapę, wystraszył mocno, tak jakby lekko zakrztusił i za chwile było po wszystkim. Wstał, jeszcze chwilę chwiał się na nogach i zaczął normalnie biegać. Pojechaliśmy do weterynarza i ok. 21.00 profilaktycznie dostał dwa zastrzyki: uspokajający i furosemid, po którym sikał co dwie godziny. Następnego dnia o 14.00 zrobiliśmy echo serca, rentgen płuc i morfologię. Wyniki zamieszczam pod spodem. Weterynarz zalecił podawanie suplementów nerkowych (kupiłam Rubenal 300) i kontrolne badanie moczu oraz echo serca za pół roku. Wszystko byłoby ok, gdyby nie to, że to wszystko działo się tydzień temu, a pies od tamtej pory wciąż bardzo dużo pije i bardzo dużo sika. Na początku się tym nie przejęliśmy - w końcu dostał furosemid, był lekko odwodniony. jednak po tygodniu nic się nie zmienia. Przed tym incydentem i podaniem jednego jedynego zastrzyku furosemidu nie było takich problemów. Trzy spacery dzienne w zupełności wystarczały Teraz wychodzimy z nim wieczorem dwa razy, a i tak trudno mu wytrzymać do rana. Mocz ma normalny żółty kolor. Pies ma apetyt, zachowuje się normalnie, bryka jak szczeniak. Podaję wyniki badań i jeśli to możliwe, bardzo prosiłabym o konsultację. Czy zrobić od razu jeszcze raz badania moczu? Czy podawać ten Rubenal? Zmienić dietę? (Je głównie kurczaka z ryżem i marchewką). Dziękuję i pozdrawiam, M.
Albuminy 42,0 g/l 29 43 ~
GGT 6,0 U/l 5 25 ~
Wapń 11,7 mg/dl 8,4 11,5 H
Fosfor 3,9 mg/dl 2,5 6,3 ~
Magnez 2,2 mg/dl 1,7 2,9 ~
Cholesterol całkowity 320,0 mg/dl 128 360 ~
LDH 368,0 U/l 80 1683 ~
Kinaza kreatynowa 185,0 U/l 5 467 ~
Triglicerydy 71,0 mg/dl 18 115 ~
Sód 148,5 mmol/l 139,1 156,5 ~
Potas 4,3 mmol/l 4,1 5,4 ~
Chlorki 106,3 mmol/l 98,7 115,6 ~
Globuliny 43,0 g/l 28 42 H
Amylaza 803,0 U/l 300 1800 ~
Lipaza (DGGR) 34,0 U/l 0 135 ~
Fruktozamina 322,0 umol/l 225 365 ~
T4 21,0 ng/ml 15 40 ~
fT4 1,29 ng/dl 1 4 ~
TSH 0,15 ng/ml 0,04 0,8
Morfologia
Leukocyty 10,30 G/l 6,0 12,0 ~
Erytrocyty 8,75 T/l 5,5 8,0 H
Hemoglobina 12,23 mmol/l 7,45 11,17 H
Hematokryt 0,58 l/l 0,37 0,55 H
MCV 66 fl 60 77 ~
MCH 1,40 fmol 1,18 1,49 ~
MCHC 21,1 mmol/l 19,8 22,3 ~
RDW 17 % 14 19 ~
Płytki krwi 239 G/l 200 580 ~
MPV 9 fl 6 9 ~
Rozmaz manualny wg Schillinga:
Kwasochłonne 4 % 1 10 ~
Pałeczkowate 1 % 0 3 ~
Segmentowane 84 % 60 77 H
Limfocyty 7 % 12 30 L
Monocyty 4 % 0 10 ~
Obraz krwinek czerwonych:
Bez zmian
Oznaczenia biochemiczne
AST 25,0 U/l 3 45 ~
ALT 59,0 U/l 5 60 ~
ALP 12,0 U/l 5 155 ~
Glukoza 101,0 mg/dl 70 120 ~
Kreatynina 1,8 mg/dl 0,8 1,7 H
Mocznik 114,0 mg/dl 20 50 H
Białko całkowite 85,0 g/l 55 75 H[/b]
Bilirubina całkowita 0,2 mg/dl 0,2 0,9 ~
Wywiad:
epizod zasłabnięcia, nigdy wcześniej nie miał objawów niewydolności serca - kaszlu, dusznosci, szybszego męczenia się

Badanie kliniczne:

bł śłuzowe różowe, crt< 2 sek, wezły chłonne podżuchwowe powiększone, uderzenie koniuszkowe wyczuwlane, tętno na tetnicach udowych dobrz ewyczuwlane, równe miarowe zgodne z rytmem serca
osłuchowo - HR - 130/min, rytm zatokowy, szmer skurczowy IV/VI po lewej stronie klatki piersiowej

RVd - 1,0
IVSd - 0,65 (0,76)
IVSs - 1,07 (1,15)
LVd - 3,71 ((3,71)
LVs - 2,42 (2,43)
PWd - 0,72 (0,68)
PWs - 1,08 (1,02)
EF - 64
FS% - 35

(normy - "Kardiologia psów i kotów" - Larry P. Tilley)

LVOT - 0,83 m/s 2,8 mmHg
RVOT - 0,73 m/s 2,16 mmHg

LA - 2,9 (1,83)
Ao - 1,87
LA/Ao - 1,55

Napływ mitralny:
E - 0,8 m/s
A - 0,56 m/s
E/A - 1,45

Mitr. reg.
śladowa
Tric. reg.

opis:
- prawa część serca nieposzerzona
- funkcja skurczowa zachowana
- funkcja rozkurczowa prawidłowa
- lewy przedsionek powiększony
- zmiany zwyrodnieniowe na zastawce dwudzielnej - endokardioza stadium B2 w g ACVIM
- zastawka trójdzilena - budowa i funkcja prawidłowe
- przepływy przez główne tętnice prawidłowe, budowa i funkcja ich zastawek b/z
- nieiwielkie połaczenie miedzy aortą a tętnica płucną - przetrwały przewód Botalla? - do weryfikacji przy kolejnym badaniu

rtg klatki piersiowej:
zmiany cieniujące licznie rozsaine w miąższu płuc - zwapneinia? zmiany pozapalne?
sylwetka sreca niepwoiększona, VHS 10,5, tchawica o prawidłowym przebiegu


Leczenie:
do zastanowienia pimobendan 0,15 mg/kg 2 razy dz

zalecenia:
- kontrolne badanie krwi - nerki - za pół roku
- suplementy wspomagajace funkcje nerek - Renalvet/ Rubenal/Nefrokrill
- za pół roku kontrolne echo serca
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Posty: 12881
Rejestracja: 29 września 2004, 14:43
Kontakt:

23 marca 2018, 10:06

potrzebne badanie moczu i ew. usg nerek. zdecydowanie wykluczenie botala.
Lekarz weterynarii Jarosław Orzeł - specjalista chorób psów i kotów, specjalista chirurg,specjalista radiolog.


http://www.krakvet.pl - najtańszy sklep zoologiczny
http://www,krakvet.eu
Malinna
Posty: 3
Rejestracja: 20 marca 2018, 21:08

28 marca 2018, 08:54

Bardzo dziękuję za odpowiedź! Wyniki badania moczu idealne. Zrobiliśmy jeszcze markery nerkowe i wątrobowe, rozszerzoną morfologię. Lekko podniesione krwinki czerwone, lekko podniesiony marker nerkowy SDMA - 17 przy normie od 0 do 14. Lekko obniżony Inorganic Phosphate - 0,8 przy normie 0,9-1,7. Reszta, w tym mocznik, kreatynina, białko - idealnie. Lekarze mówią, że pies zdrowy. Tylko jak to możliwe, że jeden jedyny zastrzyk furosemidu "rozwalił" mu nerki na dwa tygodnie? Widzimy powoli małą poprawę. Wciąż pije za dużo, trudne są popołudnia i wieczory. Pozostałe pory dnia już ok. Podajemy Rubenal 300 i wprowadziliśmy zmodyfikowaną dietę - mokra karma Purina Renal i brązowy ryż. Przy okazji kolejnej wizyty zrobimy USG nerek. Dziękuję i pozdrawiam, M.
MariaVictoria
Posty: 2
Rejestracja: 31 marca 2018, 19:23

31 marca 2018, 20:17

Witam!
Suczka Yorkshire Terrier 12 lat.Umówiona na czyszczenie zębów.Badania krwi przed zabiegiem i diagnoza niewydolność nerek.Wcześniej żadnych objawów.Apetyt bardzo dobry,żadnych wymiotów ani biegunek,samopoczucie normalne.Wyniki z krwi z grudnia 2017 poza normą:
kreatynina-187,5 umol/l
mocznik-33,2 mmol/l
lipaza-264,5 U/l
Reszta wyników w normie.Echo serca-zwapnienie zastawek.W badaniu USG cysta w nerce,druga w normie.Pies normalnie je,ale zapach z pyszczka brzydki i dużo pije i sika(wcześniej myslałam,że to z powodu dużej ilości suchej karmy jaką zjadała)Leki RenalVET,Cardalis.Zalecono kilka wlewów pod skórę i obserwację.
Do 23.03.2018 zachowanie normalne ,apetyt,żadnych problemów gastrycznych.
Nagle 23.03 spadek apetytu i samopoczucia.Zauważyłam też,że pies drży.Nie wiem jednak czy to zwązane z chorobą czy ze stresem.Te drżenia mijają jak zaśnie,pojawiaja się i znikają.Wizyta u weterynarza i wyniki poza normą:
BUN-175 mg /dl
Kratynina-3.2 mg/dl
MHC-28,2 pg
MCHC-41,1 g/d
MONO%-1,3
RBC-5,49
MPV-6,3
Wlewy dożylne przez pompę,Po trzech wlewach-kreatynina na tym samym poziomie,mocznik trochę w górę.Leki RenalVet,Cardalis,Nefrokrill,Semintra.Pies obecnie je ale średnio,nie jest jednak tragicznie,pije dużo i dużo sika.Dużo śpi ale jak wychodzi na dwór radosna.Czy jest jakaś szansa dla suni?Czy może częsciej robić wlewy pod skórę?Czy to coś da?Pozdrawiam i dziękuję za jakiekolwiek informacje.
Ostatnio zmieniony 02 kwietnia 2018, 13:47 przez MariaVictoria, łącznie zmieniany 1 raz.
Ella1979
Posty: 2
Rejestracja: 01 kwietnia 2018, 17:58

02 kwietnia 2018, 12:04

Witam serdecznie, mam wspaniałego szczeniaka Berneńczyka ma 5 miesięcy, 2 dni temu zrobiłam profilaktycznie badanie krwi i wyniki mnie poraziły: mocznik 423,6; kreatynina 8,49; !!!!!!!
Pies od kilku dni był mniej radosny, a w ostatnim czasie nie bardzo miał apetyt, musiałam mu często zmieniać jedzenie bo to co smakowało dzień wcześniej już następnego dna było niesmaczne. Stąd profilaktycznie go przepadałam. Jestem w ciężkim szoku !!!!! Młody szczeniak i takie coś ????? Jutro zrobimy usg. Pomóżcie, podpowiedzcie, spotkaliście się z czymś takim u młodego psiaka ????
Dostaje wlewy podskórne z kroplówki i antybiotyk Tsefalen. W miarę jje gotowane specjalnie dla niego jedzonko, trochę pije. Co dalej ??????????
Trampeczka92
Posty: 2
Rejestracja: 03 kwietnia 2018, 00:49

03 kwietnia 2018, 00:57

Witajcie.
U mojego psa wyszły nieciekawe wyniki badań krwi. Weterynarz zalecił podawać Chitofos, aby sprawdzić, czy wystarczy suplement, żeby była poprawa.
Ile dni należy stosować Chitofos, żeby móc powtórzyć badania krwi i żeby było już widać, czy suplement zadziałał?
Weterynarz powiedział, żeby powtórzyć badania po skończeniu opakowania, ale przy wadze mojego psa to tylko na 10 dni wystarczy. Czy to nie za krótko?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Posty: 12881
Rejestracja: 29 września 2004, 14:43
Kontakt:

04 kwietnia 2018, 11:15

MariaVictoria takie zwierzę będzie wymagało stałego nadzoru lekarza I z reguły do zgodnego nadzoru. Sama obecność torbieli w nerkach już wskazuje dosyć poważny problem.

Ella1979 pilnie potrzebny jest usg nerek, analiza moczu i poszerzone badania kierunku niewydolności Nerek.

Trampeczka92 sam chitofos z wielkich cudów nie zdziała. Wszystko zależy od poziomu uremii I przeczyn tej uremii. Jak możesz to przepisz wyniki.
Lekarz weterynarii Jarosław Orzeł - specjalista chorób psów i kotów, specjalista chirurg,specjalista radiolog.


http://www.krakvet.pl - najtańszy sklep zoologiczny
http://www,krakvet.eu
Trampeczka92
Posty: 2
Rejestracja: 03 kwietnia 2018, 00:49

04 kwietnia 2018, 22:42

Przyczyna na razie nie rozpoznana, bo to pierwszy raz taki wynik. Pies, 9 lat, golden retriever, z małą nadwagą. Normalnie zachowujący się, apetyt bez zmian i aktywność także.

Wyniki (min-max):
Albuminy 48 g/l (33-56)
Alfa-amylaza 879 U/l (300-1850)
ALT 65 U/l (30-60)
AST 47 U/l (1-45)
Białko całkowite 11,2 g/dl (5,5-7,5)
Bilirubina 0,7 mg/dl (0,3-0,9)
AP 125 U/l (20-155)
Kreatynina 2,8 mg/dl (0,9-1,7)
Mocznik 160 mg/dl (23,054-57,635)
ODPOWIEDZ