Niewydolność nerek u psa!

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy: Robert A., Jarek

ODPOWIEDZ
Mozirek 2010
Posty: 1
Rejestracja: 27 kwietnia 2019, 22:22

27 kwietnia 2019, 22:35

Witam,mamy komplikacje po babeszi po dwoch tygodniach zrobiłąm badanie krwi bo pies zaczoł ponownie wymiotować i nic nie chciał jesc od poczatku choroby !dostawał strzykawką nutridrinki.(w bardzo minimlanej ilosci kilka mililitrów)
kreatynina 4,51mg /dl mocznik 230,99 dostał same kroplówki,lekarz powiedział ze żadnych leków teraz nie można bo obciaża nerki.(pije i sika)na te chwile kroplówka podskórna bo zyłki nie pozwoliły już na wkłucia i wszystko pękało,schudł kilogram przez 3 tyg.teraz apetyt troche wrócił chodz minimlanie bo okazało sie dziś,że jest nadzerka na języku...w poniedziałek idę powtórzyć krew,nie mam już siły...czy ktoś miał podobni ei pies z tego wyszedł?
Ilonas
Posty: 88
Rejestracja: 01 października 2018, 10:54

28 kwietnia 2019, 18:43

Po 1 to po 2 tyg robi się ponownie wymaz czy juz nie ma tego świństwa w krwi.nie jestem weterynarzem ale z uwagi na to ze miałam psa chorego na nerki to szukalam ratunku wszędzie. Twój pies jest w złym stanie ale np u doktor Neski w warszawie robią dializy i psy po ciężkiej babeszi ratuja ale to są koszta a dwa na wizyte czekasz ponad miesiąc.póki co dużo filtrowania i modl się żeby pomogło bo wyniki są niestety tragiczne
Ilonas
Posty: 88
Rejestracja: 01 października 2018, 10:54

28 kwietnia 2019, 18:44

A nadzerka na jezyku to efekt wysokiego mocznika
Aguula164
Posty: 48
Rejestracja: 15 lipca 2013, 17:26

23 grudnia 2019, 02:49

Witam ,chciałam zapytać czy to się zdarza ,że 2 psiaki ,bracia z jednego miotu lat 16 ,schodzą w jednym czasie z tygodniem różnicy na te same objawy ? Jeden od 4 lat leczony na serduszko, drugiemu wysiadły nerki . Zapytałam na wizycie z drugim pieskiem czy jest możliwe otrucie ,lekarz mówił ,że na 100% nie ,bo byłyby inne wyniki ,1 go pieska nie zbadałam bo zszedł i przyjęłam to jako starość i jego czas już, dopóki drugi nie zaczął schodzić ...
Aguula164
Posty: 48
Rejestracja: 15 lipca 2013, 17:26

23 grudnia 2019, 21:44

Psiak miał bardzo podwyższony mocznik ,prostatę i silną anemię ,jak bardzo wyniki krwi przy otruciu trutka różnią się od NN?
milka90
Posty: 2
Rejestracja: 03 stycznia 2020, 22:43

11 stycznia 2020, 23:26

Sporo informacji na temat niewydolności nerek u psa znajdziesz na portalu Co W Sierści Piszczy. Możesz też skorzystać tam z darmowej porady weterynarza. Mój pies też miał niewydolność nerek, niestety nie udało się mu pomóc.
Anna880313
Posty: 1
Rejestracja: 14 lutego 2020, 15:52

14 lutego 2020, 16:08

Witam Panie Doktorze. Bardzo prosze o pomoc. W grudniu u mojego 12letniego Tobiego zdiagnozowano przewlekłą niewydolność netek, stan byl dość krytyczny, ale udało nam sie z tego wyjść. Obecnie wyniki mocznika są na poziomie 65 a kreatynina w okolicach 1, 9 ale nerki są dosc mocno zniszczone a lewa na dodatek bardzo mala jakby w atrofii. Żeby tego bylo malo teraz zdiagnozowano u Tobiego zespół Cushinga i zaproponowano leczenie Vetyrolem ale czytalam opinie i skutki uboczne i wiem ze ten lek jest przeciwskazany w niewydolności nerek! Mój weterynarz twierdzi ze za bardzo nie ma w czym wybierac w jego przypadku a metod leczenia Cushinga jest niewiele. Ja nie wiem co robic bo pies jest w dobrej formie i oprocz wzmożonego pragnienia i zwiekszonego siusiania nic mu nie dolega. Wyniki są calkiem ok oprocz fosfatazy zasadowej ktora wynosi 607. Profilaktycznie zazywa suplementy na nerki i wątrobe oraz cardisure i theospirex bo boryka sie ze zwęzeniem tchawicy ale to też szczególnie mu nie dokucza. Czytałam rózne opinie i artykuły naukowe i spotkalam sie nawet z opinią ze poki psu zespół Cushinga nie dokucza to nie nalezy wprowadzac leczenia, wiem ze ta choroba niszczy caly organizm, ale jestem tez swiadomo faktu ze Tobi z takimi nerkami tez dlugiego zycia juz miec nie bedzie, a boje sie ze ten lek zniszczy je jeszcze szybciej, dlatego zastanawiam sie czy w ogole rozwazac wprowadzenie Vetyrolu czy pozwolic Tobiemu cieszyc sie narazie życiem w dobrej formie. Bardzo prosze o opinie
Pozdrawiam Anna
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Posty: 13061
Rejestracja: 29 września 2004, 14:43
Kontakt:

24 lutego 2020, 10:53

To jest niestety dylemat leczenia obciążającego. Trzeba położyć na szali zalety tego leczenia i jego wady. Podejdź do tego bardzo racjonalnie i zastanów się co bardziej zaszkodzi psu co zadecyduje o dalszym jego życiu. Dobrze by było spotkać się z lekarzem przedyskutować te kwestie, bo mi samemu jest ciężko mówić o takich rzeczach nie widząc psa, nie widzę skutków ubocznych samej choroby Cushinga, ale rzeczywiście temat jest dosyć ważny, a decyzję niestety trzeba podjąć.
Lekarz weterynarii Jarosław Orzeł - specjalista chorób psów i kotów, specjalista chirurg,specjalista radiolog.


http://www.krakvet.eu
Malbiel
Posty: 1
Rejestracja: 18 marca 2020, 17:57

18 marca 2020, 18:15

Witam, u mojego blisko 13-letniego psa rasy chow chow wykryto niewydolność nerek.

Poniżej podaję wyniki:
Kreatynina 338 umol (norma 35-132)
Mocznik 24,1 mmol/l (norma 3,3-8,3)
Fosfor nieorganiczny 2,96 mmol/l (norma 0,7-1,6)
HGB 113 g/l (norma 150-190)
HCT 0.36 l/l (norma 0.44-0.55)
Alfa-amylaza 2342 U/l (norma 10-1650)
Lipaza (DGGR) 213.9 U/l (norma 0.1-200)

Lekarz przepisał mu Nefrokrill i za dwa tygodnie kazał powtórzyc ponownie badania krwi.

Czy mogę jakoś inaczej psu pomoc?
Po podaniu kroplówki podskórnie pies poczuł się znacznie lepiej. Je i załatwia się normalnie, pije dużo wody, jednak jest wyraźnie osłabiony. Od ponad dwóch lat przyjmuje Calcort ze względu na problemy skorne/alergie. Nie wiem czy lek ten wpływa na parametry krwi związane z pracą nerek. Od dwóch miesięcy tabletki Artikrill na poprawę pracy stawów. Będę wdzięczna za pomoc.
ODPOWIEDZ