Brak tyroksyny we krwi

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy: Robert A., Jarek

ODPOWIEDZ
imodp
Posty: 267
Rejestracja: 02 grudnia 2012, 00:28

25 grudnia 2020, 18:10

Pies 7 kg, 12 lat, od 10 lat leczony euthyroxem - częste kontrole i efekty idealne (wyniki w połowie normy). Wątroba lekko niedomagająca z powodu przebytej babeszjozy - od 10 lat. Kontrolne badanie - nagle tyroksyna poniżej normy: ft4 0,90 (1,00-4,00), t4 1,40 (1,50-4,00). Takie wyniki hormonów (a często niższe) utrzymują się od wielu miesięcy. Próbowaliśmy letrox, eltroxin, forthyron, suszoną świńską tarczycę. Żaden preparat i żadna dawka nic nie zmienia (pies mógłby zjeść całe opakowanie tyroksyny bez żadnego efektu w wynikach). Wszystkie typowe objawy niedoczynności (np. łysienie, symetryczne liszaje).

Choroba cushinga wykluczona (test hamowania, test acth, stosunek kortyzol/kreatynina w moczu).

Morfologia, jonogram zawsze w normie.

W biochemii podwyższone enyzmy wątrobowe, 3-krotnie wyższe niż zawsze: alat 631 (do 60), gldh 119 (do 11), aspat podwyższony nieznacznie, ALP ok.

USG (odstępstwa): wątroba o cechach powiększenia, miąższ o jednolitej echogeniczności, echostruktura o średniej i drobnej ziarnistości, z przebudową o charakterze umiarkowanego zwyrodnienia, bez widocznych zmian rozrostowych, obrys płatów zaokrąglony. Pęcherzyk, układ żółciowy i naczynia żylne wątroby ok. Gruczoł krokowy powiększony, o wym. 3.6 cm x 3.5 cm, miąższ z cechami przerostu, z licznymi torbielami średnicy 0,2-0,3, płaty gruczołu symetryczne, obrys nieregularny. USG tarczycy: lewy i prawy płat tarczycy położone symetrycznie wzdłuż tchawicy, średnicy w zakresie 0.40-0.45 cm, miąższ o jednolicie zwiększonej echogeniczności, z cechami zwłóknienia, bez zmian zapalnych lub rozrostowych, obrys płatów regularny. USG robione u dwóch lekarzy i podobne w brzmieniu.

Zmiana leków na wątrobę, lekki spadek parametrów, czekamy na dalsze efekty.

Pies suplementowany jodem.

TLI ok.

Rozmaz - konsultacja hematologiczna: obraz cytomorfologiczny bez zmian patologicznych ilościowych i jakościowych.

Kwasy żółciowe 6,88 (0,100-18,0).

TSH 0,327 (0,001-0,400).

CRP (białko C reaktywne) <5,00 (0,001-16,8).

Kompleksy immunologiczne 0,016 (0,001-0,047).

Echo serca - lekkie zmiany zwyrodnieniowe typowe dla wieku.

W moczu leukocyty do 10.

Brak problemów gastrycznych.

Proszę o pomoc, dlaczego pies nie przyswaja tyroksyny?
ODPOWIEDZ