Wynki kota

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy: Robert A., Jarek

ODPOWIEDZ
beataafe@wp.pl

10 lutego 2017, 19:01

Potrzebuje wyjaśnienia wyników kota
MORFOLOGIA
WBC 3,14 G/I [6,00-11,0]
NEU 1,85 G/I [3,00-11,0]
NEU% 59,0 % [60,0-78,0]
LYM 0,997 G/I [1,00-4,00]
LYM% 31,8 % [15,0 -38,0]
MONO 0,058 G/I [0,040-0,500]
MONO% 1,86 % [0,010-4,00]
EOS 0,179 G/I [0,040-0,600]
EOS% 5,70 % [0,010-6,00]
BASO 0,052 G/I [0,001-0,100]
BASO% 1,66 % [0,001-1,00]
RBC 6,08 T/I [5,00-10,0]
HGB 86,1 g/I [90,0-150,0]
HCT 0,289 I/I [0,300-0,440]
MCV 47,5 fI [40,0-55,0]
MCH 14,2 pg [13,0-16,0]
MCHC 298,0 g/I [310,0-360,0]
PLT 53,0 G/I [180,0-550,0]
Albuminy 36,3 g/I [26,0-46,0]
ALT (GPT) 200,1 U/I [1,00-91,0]
alfa-Amylaza 1223,0 U/I [10,0-1850,0]
AP - fosfataza alkaliczna 53,0 U/I [1,00-140,0]
AST (GOT) 52,3 U/I [1,00-59,0]
Białko całkowite 71,5 g/I [57,0-94,0]
Bilirubina całkowita 2,78 umoI/I [0,010-5,50]
Cholesterol 3,37 mmoI/I [1,80-6,50]
CK - kinaza kreatynowa 168,0 U/I [50,0-690,0]
Fruktozamina 279,5 umoI/I [10,0-390,0]
GLDH 20,1 U/I [0,010-6,00]
Glukoza 9,50 mmoI/I [3,05-6,10]
GGTP 0,01 U/I [0,010-5,00]
Kreatynina 99,1 umoI/I [1,00-168,00]
LDH 226,7 U/I [ 160,-1050,0]
Lipaza (DGGR) 18,7 U/I [0,000-26,0]
Mocznik 5,33 mmoI/I [5,00-11,3]
Trójglicerydy 0,480 mmoI/I [0,060-1,14]
Chlorki 117,0 mmoI/I [100,0-120,0]
Fosfor nieorganiczny 1,23 mmoI/I [0,800-1,90]
Magnez 0,810 mmoI/I [0,600-1,30]
Potas 3,79 mmoI/I [3,00-4,80]
Sód 149,0 mmoI/I [145,0-158,0]
Wapń 2,50 mmoI/I [2,30-3,00]
T4 całkowita
Wynik 3,04 ug/dI [1,00-2,50]
Interpretacja
T4 całkowita:
poniżej 1,0 ug/dI - choroby pozatarczycowe (euthyroid sick syndrome), hipotyreoza jatrogenna
1,0-2,5 ug/dI - eutyreoza
2,5-3,0 ug/dI - hipertyreoza mało prawdopodobna (zakres wątpliwy)
3,0-4,0 ug/dI - latentna hipertyreoza lub hipertyreoza w stadium początkowym
powyżej 4,0 ug/dI - hipertyreoza

Stosunek albuminy/globuliny 1,03 [0,500-1,10]
Globuliny 35,2 g/I [19,0-66,0]
Badanie cytologiczne
Badaniem mikroskopowym preparatów cytologicznych obserwowano bardzo liczne zrogowaciałe komórki nabłonkowe. Cech nowotworzenia nie obserwowano.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Posty: 12995
Rejestracja: 29 września 2004, 14:43
Kontakt:

13 lutego 2017, 11:17

a ja potrzebowałbym więcej wiedzieć o tym zwierzęciu, bo z wyników można powiedzieć , że zwierzę na kłopoty z układem białokrwinkowym, leucopenia, tombocytopenia, jakieś problemy z wątrobą pierwotne ? czy wtórne? z tarczycą, podniesiony cukier ( prawdopodobnie stres).
Lekarz weterynarii Jarosław Orzeł - specjalista chorób psów i kotów, specjalista chirurg,specjalista radiolog.


http://www.krakvet.eu
ODPOWIEDZ