Prośba o interpretację wyników morfologii

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy: Robert A., Jarek

ODPOWIEDZ
nightbird
Posty: 11
Rejestracja: 19 kwietnia 2011, 11:59

27 października 2017, 19:27

Badanie krwi u 7 letniego kota, wykastrowanego, niewychodzącego. Badania były robione profilaktycznie, kot nie wykazuje żadnych objawów choroby, wyniki mnie niepokoją, szczególnie ten niski poziom % neutrofilii.
Erytrocyty 9,20 ( 5 - 10)
Hemoglobina 15,3 ( 9-15)
Hematokryt 46,9 ( 30-44)
MCV 51 ( 40-55)
MCH 16,6 ( 13-17)
MCHC 32,6 ( 30-36)
Leukocyty 4,78 ( 6-11)
Neutrofile% 31,7 ( 60-78)
Neutrofile ilościowo 2,76 ( 1-4)
Limfocyty % 57,7 ( 15-38)
Limfocyty ilościowo 2,76 ( 1-4)
Monocyty % 6,24 ( 0,1 - 4)
Monocyty ilościowo 0,298 ( 0,04-0,5)
Kwasochłonne % 4,27 ( 0,1-6)
kwasochłonne ilościowo 0,204 ( 0,1-0,6)
zasadochłonne % 0,03 ( 0,1-1)
zasadochłonne ilościowo 0,001 ( 0,01 - 0,1)
płytki krwi 207 ( 180 - 555)

Albuminy 34,1 ( 26-46)
ALT 62,2 (1- 91)
AP 16 ( 1-140)
AST 44,4 ( 1-59)
Białko całkowite 88,2 ( 57 - 94)
Kreatynina 129,2 ( 1-168)
Mocznik 11,7 ( 5-11,3)
Globuliny 54,1 ( 19-66)
Glukoza 4,68 ( 3,05 - 6,10)
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Posty: 12981
Rejestracja: 29 września 2004, 14:43
Kontakt:

30 października 2017, 09:49

Poza niewielkimi wahnięciami w obrębie układu biało krwinkowego nic złego w tych wynikach nie widać. Wahnięcia świadczą o niewielkich problemach w obrębie układu odpornościowego.
Lekarz weterynarii Jarosław Orzeł - specjalista chorób psów i kotów, specjalista chirurg,specjalista radiolog.


http://www.krakvet.eu
nightbird
Posty: 11
Rejestracja: 19 kwietnia 2011, 11:59

30 października 2017, 14:10

Bardzo dziękuję za odpowiedz. W podane wyżej wyniki wkradł mi się błąd. Neutrofile ilościowo wynoszą 1,52 przy normie 3-11. Wet omawiając telefonicznie ze mną wyniki zwrócił jedynie uwagę na ten podwyższony mocznik. Czy powinnam mu podawać coś na wzmocnienie odporności ? Kot jest u mnie 7 lat i nigdy nie był chory, więc ta osłabiona odporność na razie nie daje o sobie znać. I jeszcze jedno, kocur gdy miał pół roku miał robione badanie w kierunku FIV i Felv i oba wyszły ujemnie. Czy, jeśli od tego czasu nie miał styczności z innymi kotami, istnieje konieczność powtórzenia tych badań ?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Posty: 12981
Rejestracja: 29 września 2004, 14:43
Kontakt:

08 listopada 2017, 08:43

Podniesienie mocznika jest tak minimalne, że nie bierze się tego pod uwagę. Tym bardziej, że stężenie kreatyniny jest w normie. Oczywiście, że można podawać jakiś biopreparaty wzmacniające odporność, niemniej dobrze by było za jakiś czas tą morfologię powtórzyć. Co do testów, które wyszły wcześniej ujemnie ja osobiście nie powtarzałby w tym momencie jeśli zwierzę jest zdrowe.
Lekarz weterynarii Jarosław Orzeł - specjalista chorób psów i kotów, specjalista chirurg,specjalista radiolog.


http://www.krakvet.eu
ODPOWIEDZ