PILNE ! Prośba o POMOC w DIAGNOZIE kot nie je, anoreksja

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy: Robert A., Jarek

ODPOWIEDZ
Ewelina45
Posty: 4
Rejestracja: 15 września 2018, 18:02

15 września 2018, 18:11

Witam
Od końca marca nieskutecznie diagnozujemy około 14 letnią kotkę. Główny objaw anoreksja. Wykluczyliśmy choroby nerek, wątroby (?), trzustki (?). USG, rtg, W czerwcu miała usunięte też częściowo zepsute zęby. Było podejrzenie Triaditis ale lekarze nie prowadzili leczenia antybiotykami czy sterydami. Okresowo kot na kroplówkach, je tylko wspomagany Peritolem. Niestety po Peritolu nieładne kupy, miękkawe i żółto pomarańczowe. Kot nie wymiotuje nie ma też typowej biegunki. Bez peritolu kupy są szarawo czarne (być może kwestia karmy lub niewydolność trzustki ?) Próbowaliśmy zmieniać karmy na wątrobowe, nerkowe, gastryczne.
W dzień kot śpi cały czas w nocy aktywniejszy ale dziwnie bawi się ogonem. Od marca dużo schudł teraz waga w miarę stabilna dzięki podawaniu Peritolu ale nadal bez niego nie chce jeść.

Ostatnia morfologia:
RBC 10,24 M/uL 6,54 - 12,20
HCT 39,9 % 30,3 - 52,3
HGB 12,7 g/dL 9,8 - 16,2
MCV 39,0 fL 35,9 - 53,1
MCH 12,4 pg 11,8 - 17,3
MCHC 31,8 g/dL 28,1 - 35,8
RDW 27,5% 15,0 - 27,0
RETIC 0,2%
RETIC 16,4 K/uL 3,0 - 50
WBC 6,78 K/uL 2,87 - 17,02
NEU 57%
LYM 34,7%
MONO 3,8%
EOS 4,1%
BASO 0,4%
NEU 3,86 K/uL 1,48 -10,29
LYM 2,35 K/uL 0,92 - 6,88
MONO 0,26 K/uL 0,05 - 0,67
EOS 0,28 K/uL 0,17 - 1,57
BASO 0,03 K/uL 0,01 - 0,26
PLT 248 K/uL 151 - 600
MPV 18,4 fL 11,4 - 21,6
PCT 0,46% 0,00 - 0,79


CREA 2,0 mg/dL 0,8 - 2,4
ALT 85 U/L 12 - 130
AST 46 U/L 0 - 48
LDH 2059,5 U/L 160 - 1050

Okresowo próby wątrobowe i wskaźniki nerkowe nieznacznie były podwyższone, w kolejnych badaniach w normie.
Bilirubina całkowita 0,3 mg/dl 0,2 - 1,2
Amylaza 1558 U/l 433 - 1600
Lipaza 34,0 U/l 0 - 45

USG JAMY BRZUSZNEJ
Nerki o silnie zatartej granicy korowo rdzeniowej oraz podwyższonej echogenności kory i rdzenia, symetryczne łagodne poszerzenie miedniczek nerkowych (śr. ok. 0,25 cm) W badaniu dopplerowskim wysokie opory naczyniowe (RI ok. 0,9 ). Wątroba hyperechogeniczna, jednorodna. Pęcherzyk żółciowy o pogrubionej ścianie z osadem w świetle, przewody żółciowe poszerzone ok. 0,5 cm o hypeechogenicznej ścianie (tło zapalne). Przewód pokarmowy wypełniony treścią, perystaltyka zachowana. śledziona b/z. Pęcherz moczowy b/z. Trzustka hypoechogeniczna, przewód trzustkowy poszerzony ok. 0,4 cm

TESTY FIP, snap fpl ujemne
DORIS2
Posty: 101
Rejestracja: 28 maja 2018, 14:43

17 września 2018, 14:53

Nie jestem lekarzem, ale od lekarza dla ludzi wiem że jeśli np. widać że stolec jest smolisto czarny ( przypominający smołę) świadczy to o obecności starej krwi w kupie i świadczy o krwawieniu z górnego odcinka pokarmowego.

Skoro kot ma czarno szarą kupę to nie wiem czy można tak go zakwalifikować, ale na pewno warto patrzeć jak załatwia się kot.
Gość

17 września 2018, 20:00

Kolor stolca zmienia się w zależności od karmy ( mokra lub różne suche )
Chodzi raczej o konsystencję, wydaje się być tłustawa, tak jakby nie trawił tłuszczy lub nieprawidłowo przyswajał. Dziś byliśmy znów u weta, poszerzyliśmy diagnostykę wątroby, trzustki, jelit. Mam nadzieję że wreszcie znajdziemy przyczynę braku apetytu.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Posty: 12909
Rejestracja: 29 września 2004, 14:43
Kontakt:

21 września 2018, 08:55

wykonaj badanie na krew utajona w kale i test kliszowy.
Lekarz weterynarii Jarosław Orzeł - specjalista chorób psów i kotów, specjalista chirurg,specjalista radiolog.


http://www.krakvet.pl - najtańszy sklep zoologiczny
http://www,krakvet.eu
Ewelina45
Posty: 4
Rejestracja: 15 września 2018, 18:02

21 września 2018, 10:24

Witam
Serdecznie dziękuję za odpowiedź
Podejrzewamy zapalenie woreczka żółciowego, trzustki, IBD lub chłoniaka
Kot bardzo mało je bez Peritolu, przedtem jadł jeszcze odrobinę wątróbki lub saszetek, teraz jedynie 8 gram suchej karmy na dzień, wspomagany Peritolem je około 15 - 25 gram suchej karmy dziennie. W dzień apatyczny, śpi non stop. Aktywny nocą. Od miesiąca gdy chodzi lub kopie w kuwecie dziwnie oddycha, był osłuchiwany przez lekarza ale ten twierdzi że zmiany bardziej w tchawicy niż płucach. Było też podejrzenie polipa w nosie..
Ewelina45
Posty: 4
Rejestracja: 15 września 2018, 18:02

21 września 2018, 10:51

Czy badanie na krew utajoną ma sens gdy kot je surową wątróbkę ? Daję jej surową wątróbkę bo to jedyna recz na którą się czasem skusi.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Posty: 12909
Rejestracja: 29 września 2004, 14:43
Kontakt:

25 września 2018, 08:58

nie ma sensu , trzeba ją odstawić.
Lekarz weterynarii Jarosław Orzeł - specjalista chorób psów i kotów, specjalista chirurg,specjalista radiolog.


http://www.krakvet.pl - najtańszy sklep zoologiczny
http://www,krakvet.eu
Ewelina45
Posty: 4
Rejestracja: 15 września 2018, 18:02

25 września 2018, 14:02

Panie Doktorze, Bardzo dziękuję za odpowiedz.
Mam wynik TLI 84 ug/l norma 12 - 82
Wit B12 2450 norma 900 - 2800
Kwas foliowy > 72 ng/ml norma 9,40 - 30
Na wyniku jest adnotacja że wynik TLI jest wiarygodny jedynie w przypadku braku śladów hemolizy surowicy, przy wyniku kwasu foliowego jest adnotacja że powyższone stężenie może wynikać z hemolizy w próbce
SEiLA2
Posty: 1
Rejestracja: 04 sierpnia 2019, 13:37

04 sierpnia 2019, 13:42

Witam czy coś się wyjaśniło odnośnie co dolega kotkowi? Mam problem że swoją 14 letnią kotka. Po rtg z kontrastem wychodzi jakby coś uciekali na przelyk(dla mnie wygląda jak przełyku olbrzymi). Lekarz stwierdził że pluco jest zwatrobiale. Podejrzewają guza na pluc u uciekając na przelyk. Kotka miała te same objawy przestała jeść zrobiono jej zabieg gdzie usunięto żeby. Kotka dalej nie jadła nic poza śmietanką i sosami. Okazało się że kolejne żeby są polamane(zostały same korzenie). Też miała dziwny objaw kaszlu i świadczący oddech które obecnie ustaliły. Niestety kotka jest bardzo chuda i teraz jak je doszły wymioty. Tj zje i od razu wymiotuje lub po chwili. Powinno się zrobić jej tk z kontrastem ale obawiamy się że w jej stanie kotka nie przeżyje.... wyniki ma podobno wg lekarza bardzo dobre....
ODPOWIEDZ