Nowotwór wątroby

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy: Robert A., Jarek

ODPOWIEDZ
Promyczek78
Posty: 1
Rejestracja: 22 listopada 2017, 15:29

22 listopada 2017, 18:43

Dzień dobry
Jestem tu nowa ale szukam pomocy. W sobotę zdiagnozowano u mojej 13 letniej Fruzi nowotwór wątroby.
Pojechałam z nią do weta, bo zrobiła się osowiała i dostała dziwnie duży brzuszek. Okazało się, że zebrał się płyn w brzuszku. Zlecono wyniki (poniżej) - proszę o interpretację. Koteczka ma apetyt, jednak ma problem z wypróżnianiem się. Czy jest ktoś może z Wrocławia i zna dobrego lekarza, gdzie mogę jeszcze skonsultować wyniki. W poniedziałek byłam zrobić na zlecenie weta echo serduszka i usg brzusia. Serduszko zdrowe ale na usg było widoczne sporo zmian. Radiolog twierdzi, że to nowotwór bez ratunku. Jednak ja szukam jeszcze pomocy. Co mogę dawać do jedzenia Fruzi, jak wspomóc jednak tą wątrobę.
Płyn został ściągnięty w niedzielę - ok 140 ml - lekarz powiedział że to naciekowe - nie FIP - bo też takie podejrzenie było.
Morfologia (oznaczenie maszynowe)
WBC 8,54 G/l 6,00-11,0
NEU 6,90 G/l 3,00-11,0
NEU % 80,8 % 60,0-78,0
LYM 0,596 G/l 1,00-4,00
LYM % 6,98 % 15,0-38,0
MONO 0,679 G/l 0,040-0,500
MONO % 7,95 % 0,010-4,00
EOS 0,285 G/l 0,040-0,600
EOS % 3,34 % 0,010-6,00
BASO 0,078 G/l 0,001-0,100
BASO % 0,919 % 0,001-1,00
RBC 9,01 T/l 5,00-10,0
HGB 137,0 g/l 90,0-150,0
HCT 0,443 l/l 0,300-0,440
MCV 49,2 fl 40,0-55,0
MCH 15,2 pg 13,0-16,0
MCHC 309,0 g/l 310,0-360,0
PLT 186,0 G/l 180,0-550,0
Albuminy 28,9 g/l 26,0-46,0
ALT (GPT) 84,5 U/l 1,00-91,0
alfa-Amylaza 920,0 U/l 10,0-1850,0
AP - fosfataza alkaliczna 119,0 U/l 1,00-140,0
AST (GOT) 138,8 U/l 1,00-59,0 X
Białko całkowite 64,9 g/l 57,0-94,0
Bilirubina całkowita 4,13 µmol/l 0,010-5,50
Cholesterol 4,22 mmol/l 1,80-6,50
CK - kinaza kreatynowa 980,0 U/l 50,0-690,0
Fruktozamina
Wynik 204,7 µmol/l 190,0-365,0
Interpretacja
W przypadku insulinoterapii na dobrą kontrolę leczenia cukrzycy wskazuje stężenie fruktozaminy w zakresie
350-450 µmol/l.
GLDH 20,1 U/l 0,010-6,00 X
Glukoza 3,87 mmol/l 3,05-6,10
GGTP 0,570 U/l 0,010-5,00

Badanie Wynik Jedn. Norma
Kreatynina 100,8 µmol/l 1,00-168,0
LDH 1012,0 U/l 160,0-1050,0
Lipaza (DGGR) 47,0 U/l 0,100-26,0
Mocznik 12,3 mmol/l 5,00-11,3
Trójglicerydy 1,02 mmol/l 0,060-1,14
Chlorki 106,0 mmol/l 110,0-130,0
Fosfor nieorganiczny 2,00 mmol/l 0,800-1,90
Magnez 1,20 mmol/l 0,600-1,30
Potas 5,08 mmol/l 3,00-4,80
Sód 147,0 mmol/l 145,0-158,0
Wapń 2,14 mmol/l 2,30-3,00
Stosunek albuminy/globuliny 0,803 0,500-1,10
Globuliny 36,0 g/l 19,0-66,0
T4 całkowita
Wynik 0,905 µg/dl 1,00-2,50
Interpretacja
T4 całkowita:
<1,0 µg/dl - choroby pozatarczycowe (euthyroid sick syndrome), hipotyreoza jatrogenna
1,0-2,5 µg/dl - eutyreoza
2,5-3,0 µg/dl - hipertyreoza mało prawdopodobna (zakres wątpliwy)
3,0-4,0 µg/dl - latentna hipertyreoza lub hipertyreoza w stadium początkowym
>4,0 µg/dl - hipertyreoza
ODPOWIEDZ