Karma monobiałkowa – co to jest i kiedy warto ją stosować?

Karma monobiałkowa – co to jest i kiedy warto ją stosować?

Zapewnienie psu odpowiednio zbilansowanej diety to obowiązek każdego właściciela, jednak coraz częściej diagnozowane u psów alergie lub nietolerancja pokarmowa stawiają właścicieli przed nie lada wyzwaniem. Znalezienie karmy, która zapewni psu wszystkie niezbędne wartości odżywcze, a przy tym nie wywoła niepożądanej reakcji nie jest łatwe. Z uwagi na to na rynku pojawia się coraz więcej karm, których receptury zostały opracowane z myślą o specyficznych potrzebach psów wrażliwych, a także alergików. Jednym z popularnych rozwiązań jest karma monobiałkowa.

Karma monobiałkowa – co to znaczy?

Dzięki badaniom z zakresu żywienia zwierząt powstają coraz to nowe diety mające na celu ograniczenie ryzyka wystąpienia niepożądanej reakcji na pokarm. Jedną z nich jest dieta monobiałkowa.

Specjaliści do spraw żywienia zaobserwowali, że składnikami najczęściej wywołującymi reakcje alergiczne są zboża oraz kurczak, zatem karmy monobiałkowe są ich pozbawione. Ich głównym składnikiem jest jedno źródło zwierzęcego białka – są to mięsa takie, jak jagnięcina, kaczka, wieprzowina czy też ryby. Stosowanie diety z jednym typem białka ułatwia zaobserwowanie, który składnik pokarmu stanowi źródło problemu, co nie jest możliwe w przypadku karm łączących różne typy białka.

Kiedy i dlaczego warto podawać psu karmę monobiałkową?

Dieta monobiałkowa jest nieodzowna w przypadku diagnozowania alergii i nietolerancji pokarmowych. Dzięki niej można podawać psu karmy z określonym typem białka, a następnie obserwować reakcje jego organizmu oraz kondycję skóry. Ułatwia to zatem wykluczenie składników, które powodują niepożądane reakcje.

Co więcej, każdy typ białka cechują zróżnicowane właściwości. Karma monobiałkowa ułatwia zatem wprowadzanie do diety psa składników, które są mu niezbędne ze względu na specyficzne potrzeby.

Dla jakich psów warto rozważyć dietę z jednym źródłem białka?

Czy wobec tego oznacza to, że karmy monobiałkowe warto podawać tylko psim alergikom? Otóż nie, gdyż karmy monobiałkowe posiadają wiele innych zalet i właściwości. Kiedy warto je zatem stosować?

Dla alergików i psów wrażliwych

Alergia pokarmowa to choroba wywołująca reakcje w odpowiedzi na podanie składnika, który organizm alergika odbiera jako szkodliwy. Takie reakcje u psa to zwykle wysypka i świąd. W przypadku ich wystąpienia warto zastosować dietę eliminacyjną, która pozwoli na zaobserwowanie, który alergen powoduje niepożądane reakcje, a które składniki z kolei są bezpieczne dla pupila.

Dietę eliminacyjną warto zastosować również u psów wrażliwych, które w odpowiedzi na pewne pokarmy mogą się borykać z wzdęciami, biegunkami lub wymiotami. Po zidentyfikowaniu szkodzącego składnika należy go następnie wykluczyć z diety i zastąpić pełnoporcjowymi karmami z innym źródłem białka.

Dla wybrednych psiaków

Niektórych pupili trudno zachęcić do jedzenia. Gdy wybredne psy kręcą noskiem na rozmaite typy karm, ich skonsternowani właściciele muszą zaobserwować, które składniki je zniechęcają. W takim przypadku dieta monobiałkowa może posłużyć pomocą. Wypróbuj różne źródła białek i obserwuj, którymi najchętniej zajada się pies, a następnie postaw na pełnowartościowe karmy z ulubionym składnikiem.

Ze względu na właściwości odżywcze

Dieta monobiałkowa może ponadto posłużyć dostarczeniu pupilowi wybranych składników, które spełnią jego specyficzne potrzeby. Różne typy białka są bowiem bogate w zróżnicowane składniki odżywcze, które wspierają rozmaite funkcje organizmu.

Pupil boryka się z problemami trawiennymi? Wypróbuj lekkostrawną jagnięcinę. Chcesz wzmocnić odporność pupila? Postaw na bogate w wartości odżywcze mięso kaczki. A może warto odchudzić pupila cierpiącego na nadwagę? Sięgnij wówczas po chude ryby, które ponadto odżywią sierść i skórę.

Dla urozmaicenia

Dieta oparta na tych samych składnikach może łatwo znudzić się psu. Dzięki karmom monobiałkowym można natomiast uniknąć monotonii w diecie i podawać pupilowi naprzemiennie karmy z rozmaitymi składnikami mięsnymi.

Które źródło białka będzie najlepsze?

Kaczka

Mięso kaczki to źródło hipoalergicznego białka, które jest wysoce przyswajalne oraz bogate w wartości odżywcze. Dostarcza ona witamin z grupy A, B, C i E, a także pierwiastków takich, jak fosfor, żelazo i wapń. Wzmacnia ponadto odporność oraz układ sercowo-naczyniowy.

Wieprzowina

Stanowi źródło łatwo przyswajalnego białka, które jest bogate w witaminy z grupy B, a także żelazo, selen, cynk i fosfor, a także kwasy tłuszczowe. Ma intensywny smak, dzięki któremu skusi nawet wybredne psy.

Jagnięcina

Stanowi źródło łatwo przyswajalnego białka, które uczula psy najrzadziej – jest hipoalergiczna. Ponadto mięso jagnięce jest bogate w witaminę A oraz witaminy z grupy B, a także cynk, żelazo i fosfor. Korzystnie wpływa na układ nerwowy oraz krążeniowy, a także wzrok i kondycję skóry.

Czy karma monobiałkowa i monoproteinowa to to samo?

Karma monoproteinowa i jednobiałkowa to inne nazwy stosowane dla karm monobiałkowych. Sięgając po karmę oznaczoną jako monoproteinowa możesz mieć zatem pewność, że zawiera ona jedno źródło białka.

Sprawdź ofertę karm monobiałkowych FirstMate w sklepie KrakVet:

Sklep Zoologiczny KrakVet.pl

Szeroki wybór wysokiej jakości karm monobiałkowych dla psów FirstMate

Udostępnij