Witam

jak czytałam na forum to wszedzie pisało ze nużycą nie da sie zarazić !! a tu prosze czego sie dowieduje!! Mam psa z tą chorobą !! amstaffka co ma 4 miesiace, a Ja mam go od miesiaca !! zuwazyłam ze sie drapie myslałam ze to pchły, kupiłam jej pasek !! ale drapanie nieustepowało!! poszłam z nią do weterynarza i zrobił jej zeskrobine z głowki i okazało sie ze ma nużyce!! dostała zastrzyk i po dwoch tygodniach musiała przyjsc z nowu !! wiadomo po jednym zastrzyku nie widać efektow:( shilla traciła włoski na głowce, zrobiła jej sie pofałdowana, na szyji i na brzuszku zrobiły jej sie czerwone plamki czerwone

ma specyficzny zapach

po drugim zastrzyku myslałam ze bedzie lepiej ale nicc, drapała sie az do krwi, robiły sie strupy

zapytałam sie o kołnierz dla psa, powiedział, ze nie trzeba:( dopilnowac drapania nie szło

postanowiłam isc do innego lekarza, pojechałam di kliniki weterynaryjnej. Lekarz powiedział ze ma nużyce uogólnioną, zrobił jej morfologie krwi i okazało sie ze ma tez anemię

kazał jej dawac raz dziennie kwasfoliowy, Ivomec raz dziennie do ustnie wstrzykiwać, oraz co 3-i dzien myć w szamponie PEROXYVET, nastepnie co 2-i dzien myć miejsce gdzie ma tego najwiecej czyli głowka takim lekkiem co przypomina brzydki zapach (jak były kiedyś preparaty przeciw molą bleee ) i tym samym tylko raz w tygodniu cała ja musze wykapać!! w piatek ide na kontrole !! i wystraszyłam sie bo bawie sie z pieskie, głaszcze ja, kilka razy lezała na moim łozku!! boje sie ze moge złapać ta paskudna chorobe, bo odczowam niekiedy swedzenie na głowie, a na twrzy zrobiy mi sie dwie czerwone plamki bardzo małe, mam nadzieje ze to nie poczatek choroby u mnie!! jak to przeczytałam mamie ze mozna sie tym zarazić, to od razu wzieła moja posciel do prania(jak piesek wskakuje na łozko to rozkładam jej kocyk na łozku i dopiero moze sie połozyć)dopiero dzisiaj sie o tym dowiedziałam, ide od razu sie wykapac(boję się) widziałam zdjecie jak człowiek wyglada z ta chorobą nic ciekawego:( aha kupiłam jeszcze psowi kołnierz, zeby sie nie drapała po głowie, strupkow juz nie ma