autor: Gość » 24 września 2006, 22:38
Nie wiem czy to coś zmienia, ale nie chodziło mi o sam kaszel, ale o kaszel z towarzyszącym mu odruchem wymiotnym czy może bardziej kaszel kończący się odruchem wymiotnym, aczkolwiek bez wymiotów. Do tego jako objawy towarzyszące duszności i obrzęki kończyn świadczące chyba o zatrzymywaniu wody.
Czy następnie wystąpienie w ciągu kilku dni wodobrzusza może potwierdzać obrzęk płuc?
Skoro kaszel i duszności nie są objawami patognomonicznymi, to jeszcze jakie inne objawy mogą wskazywać na obrzęk płuc? Muszą być przecież jakieś objawy by lekarz osłuchał psa podejrzewając obrzęk płuc. Bo przecież nie osłuchuje się psa bez powodu, a RTG płuc też nie jest standardowym badaniem. Czy jakieś parametry morfologii mogą na to wskazywać, np. ponaddwukrotnie przekroczona norma WBC?
Pozdrawiam
P.S.
Czepiam się tego kaszlu z odruchem wymiotnym, bo czasem jak pokazują topielców wyciąganych z wody, to po udanej reanimacji jest podobnie. Człowiek kaszle i wymiotuje wodą, czyli zwraca wodę chyba z dróg oddechowych i płuc. Poza tym na jakimś psim forum wyczytałem, że właśnie na podstawie kaszlu z towarzyszącym odruchem wymiotnym lek. wet. stwierdził "wodę w płucach". Ale nie była to wypowiedź lekarza wet., a ludzie wypisują różne rzeczy (np. o szczepionkach na anginę zalecanych przez wetów), dlatego pytam.