NORMY HEMATOLOGICZNE I BIOCHEMICZNE KRWI

Odpowiedz

:
Jeśli chcesz zabezpieczyć się przed automatycznym publikowaniem postów, musisz wprowadzić oba widoczne słowa do znajdujących się tutaj pól tekstowych.

To pytanie jest elementem zabezpieczającym przed automatycznym zamieszczaniem postów.

BBCode wyłączony
Emotikony wyłączone
Przegląd tematu
   

Rozwiń widok Przegląd tematu: NORMY HEMATOLOGICZNE I BIOCHEMICZNE KRWI

Re: NORMY HEMATOLOGICZNE I BIOCHEMICZNE KRWI

Post autor: Jarek » 30 października 2017, 09:51

nie

Re: NORMY HEMATOLOGICZNE I BIOCHEMICZNE KRWI

Post autor: gerardbutler » 24 października 2017, 17:46

Mam pytanie o wyniki badan morfologi
Krwinki biale leukocyty 8,1 g/l. Norma 5,5-19
Lym% 65,3% 20-55
Mid%28,5% 2-12
Grans% 6,2% 35-75
Limfocyty 5,3tys/ul. 1,5-7
Mid. 2,3. 01-2,3
Granulocyty 0,5 g/ l. 2,5-19,5
Czy to moze swiadczyc o bialaczce

Re: NORMY HEMATOLOGICZNE I BIOCHEMICZNE KRWI

Post autor: Jarek » 11 października 2017, 10:03

nie musisz przeliczać w mmmol poziom dopuszczalny mocznika to 11,68

Re: NORMY HEMATOLOGICZNE I BIOCHEMICZNE KRWI

Post autor: gerardbutler 145 » 04 października 2017, 23:15

Prosze o przeliczenie norm mocznika poniewaz nie moge sobie poradzic
Mocznik 39,44 mmol/l
Kreatynina 286 ummol/l
Ile to jest mg/dl? Bede wdzieczna

Re: NORMY HEMATOLOGICZNE I BIOCHEMICZNE KRWI

Post autor: Jarek » 26 września 2017, 20:13

cieżko powiedzieć czy to w ogóle białaczka , bo po wynikach mam watpliwości . zdjęcia nie wkleiłeś, strzępy wyników . Za mało danych aby pomóc.

Re: NORMY HEMATOLOGICZNE I BIOCHEMICZNE KRWI

Post autor: CRYSJAN » 18 września 2017, 03:50

moja kreska ma 11 lat i po 2 miesiacach leczenia dostalam 20 s trzykawek ze sterydem, powiedziano ze nie maa sensu leczyc,bo na zdjeciu rtg cale pluca sa nakrapiane i ze to jest bialaczka.-czyto prawda? Wyniki z krwi sa dobre,od normy jest odchylony :MCHC-36.2/norma35.5/RDW-17.0/norma.16/RDW-SD-28.5/norma-37-46/PLT-447/norma-400/PDW-42.9/norma-10-18/ LECZYC CZY NIE LECZYC??

Re: NORMY HEMATOLOGICZNE I BIOCHEMICZNE KRWI

Post autor: annamu » 15 marca 2017, 10:50

Dziękuję za odpowiedź. Poproszę o dokładniejsze badanie.

Re: NORMY HEMATOLOGICZNE I BIOCHEMICZNE KRWI

Post autor: Jarek » 15 marca 2017, 09:32

na podstawie takich wyników nie powinno sie diagnozować ani zwierzęcia ani człowieka. To maszynowy i bardzo niedokładny ogólnikowy wynik. Trzeba zrobić porządne badanie z osadem.

Re: NORMY HEMATOLOGICZNE I BIOCHEMICZNE KRWI

Post autor: annamu » 13 marca 2017, 20:06

Dzień dobry,

mój kot był leczony na zapalenie pęcherze, po serii leków zrobiliśmy mu badanie moczu (wynik w poniżej).

Obrazek

Weterynarz powiedział, że nie ma się czym martwić, że nie są to złe wyniki, żeby odczekać ze 2 tygodnie i ponowić badanie moczu i sprawdzić czy zapalenie pęcherza dalej się utrzymuje i czy są jakieś zmiany.

Kazała zmienić karmę na Urinary, bo stwierdziła, że kot jest już w takim wieku (7 lat), w którym zaczynają się problemy z układem moczowym i lepiej stosować Urinary, żeby zapobiegać.

I tutaj mam pytanie do Doktora Jarka, jak zapatruje się na wklejone wyniki? I czy podawać karmę Urinary? Jeśli tak to jaką? Obecnie kot je Taste of The Wild.

Dziękuję za odpowiedź.

Re: NORMY HEMATOLOGICZNE I BIOCHEMICZNE KRWI

Post autor: Maxima » 29 lutego 2016, 11:26

Dziękuję Panie Jarku.

Re: NORMY HEMATOLOGICZNE I BIOCHEMICZNE KRWI

Post autor: Jarek » 29 lutego 2016, 11:23

Z twoim kotem na razie wszystko jest w porządku, ciesz się nim a on niech cieszy się zdrowiem.

Re: NORMY HEMATOLOGICZNE I BIOCHEMICZNE KRWI

Post autor: Maxima » 20 lutego 2016, 12:21

Dzień dobry. Mamy pytanie. Moja kotka skończy 13 lat w maju. W tym tygodniu dałam jej zrobić profilaktyczne badania USG i biochemiczne (profilaktyczne, bo jak na razie, odpukać, żadnych problemów nie ma). USG nie wykazało powiększenia nerek, a kreatynina, mocznik, potas i ALT są w normie: kreatynina 153.9, mocznik 10.3, potas 4.64, ALT 85.3. Jednakże są to górne granice norm. Czy to znaczy iż te wyniki są podwyższone? I kiedy należałoby powtórzyć badania? Dziękuję.

Re: NORMY HEMATOLOGICZNE I BIOCHEMICZNE KRWI

Post autor: MonaLissa » 11 stycznia 2016, 13:40

No tam samemu wszystkiego nie zrobisz, po za tym trzeba mieć dużo więcej wiedzy, by móc interpretować wyniki badań.

Re: NORMY HEMATOLOGICZNE I BIOCHEMICZNE KRWI

Post autor: jakocia » 30 października 2015, 10:47

Fantastycznie , że można samemu sprawdzić czy z naszym pupilem jest wszystko ok.

Re: NORMY HEMATOLOGICZNE I BIOCHEMICZNE KRWI

Post autor: jakociaiptyś » 30 października 2015, 07:54

Bardzo dziękuję za podanie tych norm, nareszcie będę wiedziała czy z moimi pieszczochami wszystko ok, bo w laboratoriach nie podają norm dla zwierząt, niestety.

Na górę